Počelo suđenje za silovanje zbog kojeg nema Nobela za književnost

Foto: EPA

DANAS je započelo suđenje Jean-Claudeu Arnaultu, čovjeku optuženom za dva silovanja zbog čega je otkazana dodjela ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, javlja The Guardian.

Jean-Claude Arnault probio se kroz gomilu reportera koji su čekali pred zgradom suda te je odbio dati izjavu, rekavši samo ''Pustite me na miru'', dok je njegov odvjetnik Björn Hurtig kazao kako Arnault poriče sva djela koja mu se stavljaju na teret. 

Arnault poriče optužbe

Hurting je optužbe protiv svog klijenta nazvao ''lovom na vještice'' te za novine Dagens Nyheter izjavio i kako su dokazi protiv Arnaulta klimavi.

Saslušanja žena koje su optužile Arnaulta te sedam svjedoka održat će se iza zatvorenih vrata što je uobičajena praksa u Švedskoj kad je riječ o optužbama za seksualne zločine, a završni iskazi zakazani su za 24. rujna, dok datum izricanja presude još nije dogovoren.

Ako se dokaže da je Arnault prisiljavao ženu na oralni seks i snošaj 5. listopada 2011. godine te silovanje 2. prosinca dok je spavala u stanu u Stockholmu, mogao bi dobiti i do šest godina zatvora.

18 žena optužilo Arnaulta za silovanje i seksualno uznemiravanje

Arnault u Švedskoj živi već 50 godina i desetljećima je utjecajna ličnost u tamošnjim kulturnim krugovima, a oženjen je za nagrađivanu švedsku pjesnikinju i dramaturginju Katarinu Frostenson, ujedno i članicu Švedske akademije koja dodjeljuje Nobelovu nagradu. 

Mjesec dana nakon optužbi na račun američkog producenta Harveyja Weinsteina motiviranih pokretom #MeToo, novine Dagens Nyheter objavile su detaljne optužbe 18 žena koje su tvrdile da ih je Arnault, koji sebe ponekad naziva 19. članom Švedske akademije, silovao, seksualno uznemiravao i fizički iskorištavao tijekom više od 20 godina.

Članovi Švedske akademije nisu se mogli usuglasiti kako da se postave prema nastaloj situaciji

Ovaj skandal doveo je do razmirica među članovima Akademije koji se nisu mogli usuglasiti kako da se postave prema problemu pa su neki od njih napustili ovu uglednu instituciju pod kraljevskim pokroviteljstvom osnovanu još 1786. godine. S obzirom na zbivanja, nije ostalo puno mogućnosti osim da se ovogodišnja nagrada otkaže.

Navodna zlostavljanja odigrala su se u Švedskoj i Francuskoj, a za neka se tvrdi da su se odvila u Akademijinom stanu u pariškoj ulici Cherche-Midi.

Osam žena podnijelo je formalne prijave, a sve osim jedne su odbačene zbog nedostatka dokaza ili zastare.

Godinama stvarao legendu o sebi temeljenu na lažima

Arnault se godinama predstavljao kao fotograf, a zajedno sa suprugom vodio je stockholmski klub Forum gdje su se održavale izložbe, čitanja i predstave te su ga posjećivale prominentne ličnosti iz švedskog kulturnog života. Klub je dijelom financirala Švedska akademija što je kasnije dovelo do optužbi za sukob interesa.

Dagens Nyheter je također objavio kako je Akademija provela internu istragu koja je pokazala kako je moguće da je Arnault odao imena sedam budućih nobelovaca uoči proglašenja među kojima su i Bob Dylan 2016. godine te Harold Pinter 2005. godine.

Arnault je u Francuskoj do izbijanja skandala bio relativno nepoznat. Rođen je 1946. godine u Marseilleu, a u Švedsku se preselio 1968. ili 1969. godine. Švedski list također piše kako je oko sebe stvorio legendu lažući da dolazi iz bogate obitelji, da se školovao na prestižnoj Normale Supérieure i da je igrao vodeću ulogu tijekom studentskih pobuna u svibnju 1968. godine.

Tvrdio je i da je povezan s milijarderom Bernardom Arnaultom te da je u Francuskoj bio direktor opere. 

No čak i tvrdnje da je bio fotograf su pod sumnjom: Le Monde piše kako unatoč tome što je kratko pohađao školu za fotografe u Stockholmu nikad nije imao vlastitu izložbu, a jedini objavljeni radovi nalaze se u tri knjige poezije, koje je objavila njegova supruga.

Sedam od 18 članova napustilo Švedsku akademiju

Interne svađe u Švedskoj akademiji dovele su do toga da je sedam od 18 članova dobrovoljno napustilo ili je bilo prisiljeno otići iz ove institucije, koja je ovog svibnja objavila kako s obzirom na zbivanja te pad povjerenja javnosti neće dodijeliti ovogodišnju nagradu za književnost, dok će sljedeće godine biti dva laureata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.