Počelo je: U Austriji uhićen bivši predsjednik uprave Hypo Alpe-Adria banke

WOLFGANG KULTERER, 56-godišnji bivši predsjednik uprave Hypo Alpe-Adria banke, prema podacima austrijskog Kuriera uhićen je rano jutros, a uz njega uhićena je još jedna osoba čiji identitet nije otkriven. Kulterer je bio osoba koja je proširila poslovanje banke na Balkan, a austrijsko tužiteljstvo ga tereti za odobravanje milijunskih kredita bez pokrića u vrijednosti nekretnina ili drugih založnih prava. Veći dio rizičnih kreditnih plasmana završio je u Hrvatskoj te Srbiji i BiH. Kako doznaje Index, u Hrvatskoj je pod istragom pet velikih kredita. Austrijski mediji javljaju kako austrijski istražitelji sumnjiče čak 40 osoba zbog mutnih poslova u Hypo banci.

Hoće li uhićeni Kulterer progovoriti o Sanaderu?

Uhićenje bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria banke Wolfganga Kulterera trebalo bi otkriti i tko je u Hrvatskoj imao koristi od austrijske banke. Index je prije oko dva mjeseca pisao kako je Ivo Sanader blisko surađivao s Hypo bankom, kako postoje indicije da je bio jedan od glavnih posrednika u poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj te da je i to dio istrage austrijskih istražitelja.

Prema informacijama Indexa, Sanader je 1995. godine počeo usku suradnju s tom bankom, kao i vrlo prisne susrete s prvim čovjekom Koruške, pokojnim Jörgeom Haiderom, a širio je i svoju osobnu mrežu poznanstava u Njemačkoj.

Kulterer se, otkad se doznalo da je pod istragom, spominje kao čovjek koji bi mogao otkriti povezanost Sanadera i Hypo banke. Kako je već objavljivano u medijima, Kulterer je navodno dugogodišnji Sanaderov prijatelj pa bi austrijski istražitelji željeli doznati je li istina da je banka pokrivala neke privatne Sanaderove troškove, o čemu se već dulje vrijeme priča u austrijskim poslovnim krugovima.

Prema informacijama austrijskih novinara, policija je izvršila pretres više prostora u Beču i Koruškoj, no za sada nema detaljnih informacija. Helmut Jamnig, glasnogovornik austrijskog odvjetništva u Koruškoj, rekao je kako će istražni sudac danas kasno popodne donijeti odluku o zadržavanju Kulterera.

Kako je potvrdio glasnogovornik Jamning, Kulterer je uhićen iz tri razloga, a to je zbog straha da će pobjeći, ponoviti kazneno djelo za koje ga se tereti te zbog utjecaja na svjedoke.

Pretpostavlja se kako će Kulterer u sklopu istrage progovoriti i o suradnji s lokalnim političarima, a bit će zanimljivo u kojem će kontekstu spominjati pobjeglog premijera Ivu Sanadera. Naime, poznato je kako je pod Kultererovim vodstvom Hypo banka od male regionalne banke u Koruškoj postala značajan čimbenik u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, a bit će zanimljivo njegovo svjedočanstvo o poslovima s pokojnim prvim čovjekom Koruške Joergom Haiderom.

Podsjećamo, austrijski mediji do sada su pisali kako je Kulterer već svjedočio o nekim  poslovima Hypo banke u Hrvatskoj. Navodno su u svjedočanstvima pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta spominjana imena Vladimira Zagorca, Brune Orešara i medijskog mogula Ninoslava Pavića. Navodno su te osobe dobivale privilegirane kredite.

Zanimljivo je kako je, svjedočeći o privatizaciji Hypo Consultantsa, koji je osnovan kao tvrtka kćer te banke, spominjao baš Pavića, a navodno je Hypo Consultants nepoznatim investitorima prodan za cijenu tri puta nižu nego što je tada vrijedio.

Granić: Dolazak Hypo banke bio je veliki dobitak za Hrvatsku

Tadašnji ministar vanjskih poslova u Hrvatskoj Mate Granić za Index je komentirao slučaj Hypo banke.

"Danas, kao i onda, smatram da je veliki dobitak bio dolazak Hypo banke u Hrvatsku 1994. godine jer je to bila prva inozemna banka koja je došla u Hrvatsku. Došla je na preporuku austrijske vlade i međunarodnih financijskih institucija i u svakom slučaju plasirala je značajna sredstva u Hrvatsku. Ja sam kao ministar vanjskih poslova pozdravio dolazak, ali, naravno, nadzor banke je stvar financijskih institucija, banka je bila pod nadzorom i Austrijske narodne banke i Hrvatske narodne banke. O tome ja ne mogu ništa govoriti, kao što ne mogu ništa govoriti o određenim kreditima za koje kažu da su prerizični, zbog čega ispituju gospodina Kulterera", rekao nam je Granić.

"Osobno, moja tvrtka je odlično surađivala s njima, bila je konzultant od 2005. do 2008. Hypo Alpe Adria banke Zagreb za političke i gospodarske analize i Hypo Internationala za regionalno širenje, posebno za Makedoniju i Kosovo. Imali smo odličnu poslovnu suradnju reguliranu ugovorima, ponosan sam na sve što smo radili i radovao bih se i budućoj suradnji. Jasna, javna i transparentna je bila naša suradnja", zaključio je Granić.

Appelt: Hypo banka donirala HDZ-u dva milijuna kuna

Novinar Hrvoje Appelt tvrdi da posjeduje dokumente koji razotkrivaju mutne poslove Hypo banke i Hrvatske, koje su izradile tajne službe POA i SOA. "Tamo se može vidjeti kriminalan način poslovanja banke te ime danas uhićenog Kulterera, kao i Sanadera te Ivića Pašalića i ostalih. Dokument je pun imena svih dužnosnika u Hrvatskoj od devedesetih koji su preko Hypo banke prali novac kroz razne turističke i ostale poslovne aktivnosti, i to do zadnjih detalja, sastanaka na jahtama, njihovih pijanki, kako je Bajić morao očistiti izvještaj Hanfe i Hrvatske narodne banke o poslovanju Hypo banke 2007. godine. U dokumentima je i i odgovor na pitanje gdje je nestalo stotine milijuna eura. Spominju se Zagorec, Sanader, Pašalić, Jakovčić te drugi hrvatski političari, gradonačlenici i načelnici", ispričao je Appelt u emisiji HTV-a Hrvatska uživo.

"Prije izbora je cenzuriran članak u Jutarnjem listu da je Hypo banka donirala HDZ-u dva milijuna kuna. Hrvatska javnost bi trebala znati da postoji dokument iz 2007. godine s kojim je upoznat čitav državni vrh, dakle i Kosor bi trebala znati o čemu se tu radi, koja imena se spominju u dokumentu i kako su pomagali Hypo banci da se zemljište koje je jeftino otkupljeno prenamjenjuje urbanističkim planom, nakon toga digne vrijednost i oni stvore milijunske zarade", opisao je Appelt.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.