Počelo izvlačenje olupine broda na kojem je poginulo preko 800 migranata

Ilustracija:123rf

TALIJANSKA vojna mornarica objavila je da je u vodama Libije počelo izvlačenje olupine ribarskog broda potonulog u travnju 2015. pri čemu je poginulo 800 ljudi, što je bila najteža pomorska nesreća u Sredozemlju zadnjih nekoliko desetljeća.

U srijedu navečer "U 17 sati po srednjoeuropskom vremenu modul za izvlačenje zakvačio je olupinu na 370 metara dubine i počeo je podizati prema površini pomoću dviju specijalnih struktura", prema priopćenju mornarice.

To će biti duga operacija koja bi mogla završiti tek u petak.

Noći između 18. i 19. travnja 2015. taj pretrpan ribarski brod potonuo je nakon što je udario u portugalski teretni brod koji mu je došao u pomoć. Preživjelo je 28 osoba koje su ispričale da ih je na polasku bilo više od 800. Riječ je o najtežoj nesreći u Sredozemlju unatrag nekoliko desetljeća.

Nakon obećanja Italije da će odsukati olupinu kako bi pokušala identificirati žrtve i omogućiti im dostojan pogreb, talijanska mornarica pronašla je brod na oko 370 metara dubine, 150 km sjeverno od libijske obale.

Mornarica je precizirala u priopćenju da su neke strukture olupine razrezane kako bi se olakšalo odsukavanje i da su svi izlazi blokirani kako ne bi izgubili tijela koja se nalaze u olupini.

Tijekom početne faze izvađena su dva tijela. Uz pedesetak tijela izvučenih na dan nesreće, mornarica je izvukla više od 169 tijela u olupini i procijenila da ih unutra blokirano još više stotina.

Brod će biti podignut na teretni brod koji će ga prevesti do NATO-ove baze u Melilli u Maroku, gdje će vatrogasci iz nje izvlačiti tijela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.