Plenkovićev savjetnik: Vlada zaustavila poskupljenja, trgovci vraćaju stare cijene

Screenshot: N1

ZVONIMIR Savić, posebni savjetnik za ekonomiju premijera Andreja Plenkovića, govorio je za N1 o podizanju cijena nakon prelaska s kune na euro.

"Ako je riječ o neopravdanom podizanju cijena, samo i isključivo zbog uvođenja eura, onda je potrebno vratiti cijene na 31.12. Ono što nije sukladno zakonu o uvođenju eura, podliježe tom vraćanju na stare cijene.

Golema većina poduzetnika i trgovačkih lanaca čini što je bilo očekivano, vraćaju stare cijene. Međutim, naravno da postoji određeni broj onih koji su neopravdano dizali cijene, no to rješavaju inspekcije", kazao je Savić tijekom gostovanja na N1.

"Kao društvo trebamo biti solidarni u trenutku uvođenja nove valute"

Plenkovićev savjetnik navodi da se u situaciji velike stope inflacije u cijeloj EU, Hrvatska ne želi dovesti u situaciju da dodatni pritisak cijena bude generiran činjenicom uvođenja eura. Kazao je da se svima treba poslati poruka da kao društvo trebamo biti solidarni te se držati zakona u trenutku uvođenja nove valute.

"U cijelom proizvodnom lancu postoje formirane cijene, marže i zbog toga može doći do neopravdanih cijena. Ima puno elemenata koji diktiraju formiranje cijena, ali ako netko u tom lancu podigne cijene bez određenog povoda, pokušavamo utjecati na to da se to više ne događa", govori Savić.

"Nije sve samo na vladi..."

Savić kaže kako se tu ne radi samo o neopravdanom podizanju cijena, nego da je riječ i o točnom prikazu cijena, odnosno konverziji kune u euro.

"Vladi je sad bitna zaštita potrošača. Svakog se to tiče. Mi kao potrošači ne smijemo ispaštati zbog povećanja cijena upravo zbog tih razloga. Već prije pola godine vlada je jasno komunicirala da je zaštita potrošača na prvom mjestu. Napisane su smjernice za gospodarstvenike.

Nadalje, imamo aktivnosti koje već traju nekoliko mjeseci. To je praćenje cijena i putem društava za zaštitu potrošača. Prvi mjesec nakon promjene valute je najosjetljiviji upravo zbog prelaska s kune na euro. Društva za zaštitu potrošača svakog 15. u mjesecu već objavljuju izvješća za prethodni mjesec.

Nije sve samo na vladi, težište je i na Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj udruzi poslodavaca, raznim ministarstvima, bankama, društvima za zaštitu potrošača. Sve što Hrvatska sad primjenjuje je dugačak proces dvojnog iskazivanja cijena, etički kodeks, inspekcijski nadzori, praćenja kretanja cijena.

Hrvatska u tom segmentu nije propustila ništa. Ministarstvo gospodarstva je raspisalo natječaj, javilo se šest udruga i svaki mjesec prate cijene preko tri stotine artikala. Radimo upravo one stvari koje bi radile druge države, a druga metoda je praćenje preko Zavoda za statistiku", naveo je Savić.

"Poanta je da se svi solidarno ponašamo"

Savić ističe kako Hrvatska do srpnja nije znala kada točno ulazi u eurozonu i da su se tek otada puno aktivnije mogle početi provoditi sve aktivnosti vezane za uvođenje eura.

"Hrvatska je najbrže završila taj proces i najbrže ušla u europodručje. Sadašnji inspektorat radi pojačano, reagira na prijave potrošača kojih je bilo nekoliko stotina. Nije poanta samo penaliziranje, postoji cijeli niz aktivnosti koje vlada može napraviti, primjerice uskratiti takvom pravnom subjektu subvencije koje već koristi.

Ministarstvo gospodarstva je zaduženo za provedbu zaključka vlade te ćemo svakih 15 dana dobiti izvješće o cijenama. Vidjet ćemo što će pokazati. Nije poanta nekoga penalizirati, nego je poanta da se svi solidarno ponašamo u ovim trenucima kao što je propisano zakonom", kazao je Plenkovićev savjetnik za N1.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.