Pitali smo imotskog gradonačelnika što misli o spaljivanju lutke gej para

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

IVANA BUDALIĆA, imotskog gradonačelnika, nazvali smo i zamolili za komentar subotnjeg spaljivanja figura udomiteljskog gej para i djeteta s likom Nenada Stazića i petokrakom na čelu na tamošnjem karnevalu.

Milivoj Đuka, organizator derneka, nije pokazao hrabrost ni dosljednost da brani svoj čin, nego je na tri naša telefonska poziva odgovorio istom rečenicom: "U Hercegovini sam, u roamingu." Prvi put je rekao da je u šopingu, a treći da se vraća tek sutra.

Uvjeren u dobre namjere organizatora

Budalić je bio hrabriji:

"Grad se nikad nije miješao u odluku organizatora karnevala pa, evo, ni sada. U biti, uvijek se alegorijski spaljuje ono što je točka prijepora u društvu, nešto oko čega se u javnosti lome koplja kako bi te rasprave ostale iza nas. I naravno da razumijem da su se neki osjetili povrijeđenima, ali sam uvjeren da to nije bila namjera organizatora."

Vama to nije sporno?

Pa, evo, kažem vam... Meni ovo nije smiješno, a razumijem da su se neki osjetili povrijeđenima. Naravno da mi ovo nije smiješno.

Mislite li da je OK da djeca to gledaju?

Pa vidite, maškare su maškare, znate.

Kako bi se vi osjećali da netko spaljuje lutku s vašim likom?

Pa ne znam, evo, što bi mogao ja tu učiniti. Naravno da ne bi bilo ugodno, ali to se događalo u Imotskom i dosad da su gradonačelnika spaljivali. Fala Bogu, mene nisu još, što ne znači da ne bi ja mogao biti dogodine.

Uglavnom, nije vam smiješno, ali ne osuđujete?

Ma ne bi sad govorio da nešto osuđujem. Evo, ja sam vam prije rekao. Ipak to trebate pitati organizatore što su oni s tim htjeli.

Organizator kaže da je u Hercegovini u šopingu.

A je li? A dobro, dobro. Ma mislim, Imotski je tolerantan kraj, mi uvažavamo različitosti i kažem vam, meni ovo nije smiješno. Nisam bio prisutan tu i ja sam isto putem medija to popratio, ne mogu vam reći iz prve ruke kako je to izgledalo ambijentalno.

Tu smo završili razgovor s prvim čovjekom grada u kojem spaljuju lutke udomitelja i djece. Rekao nam je i da Grad podržava organizatore karnevala, kao i sve ostale udruge s nekih deset tisuća kuna godišnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.