Pištolj je zakon: Srpski ministri naoružani do zuba

SVI MINISTRI u vladi Srbije posjeduju pištolje ili neku drugu vrstu osobnog naoružanja, a biti naoružan prije je pravilo nego izuzetak među najvišim političarima susjedne nam države kojega gotovo nitko ne krije, piše danas beogradski Blic.

Bivši ministar infrastrukture u vladi aktualnog premijera Mirka Cvetkovića, predsjednik stranke Nova Srbija Vladimir Ilić jedan je od izuzetaka od toga pravila, jer je prije nekoliko dana vratio pištolj uz izjavu da mu se "gadi da ga nosi".

Upravo je Ilić prije desetak dana u Beogradu bio fizički napadnut na ulici tijekom stranačkog skupa, kada ga je njemu do tada nepoznati ljutiti muškarac udario šakom u glavu.

Pištolj glavu čuva

Od toga su trenutka u Srbiji pokrenute rasprave o mjerama zaštite najviših političara u zemlji, a onda je - posljedično - krenula i priča o tome kako svatko od njih sam sebe štiti.

Tada je izašlo na vidjelo da je sve donedavno poklanjanje pištolja ministrima, zastupnicima u skupštini i drugim zaslužnim osobama na srpskoj političkoj sceni bilo pravilo, a osobno je oružje bilo općeprihvaćeno kao prigodan dar.

No čini se da su se vremena ipak promijenila, a Srbija polako ali sigurno mijenja općeprihvaćeni mentalni sklop "ratničke nacije" i kreće ka europskom načinu razmišljanja, jer je hvalisanje osobnom naoružanjem sve tiše i danas ga je rijetko čuti.

Pištolj je i dalje sastavni dio ministarskih kabineta

Ipak, i danas je pištolj sastavni dio svakog ministarskog kabineta, a svi će ministri odreda naglasiti kako oružje imaju, ali ga nikada ne nose.

Pištolje tako posjeduju ministar obrane Dragan Šutanovac, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, ministar za zaštitu okoliša i prostorno planiranje Oliver Dulić, ministar prosvjete Gašo Knežević i ministar kulture Branislav Lečić.

Zanimljivo je da su sadašnji, ali i bivši ministri u srpskoj vladi oružje za osobnu zaštitu dobivali „po pravilu službe“, odnosno kao sastavni dio zaštite visokog političkog dužnosnika, a gorespomenuti Velimir Ilić javno je izjavio kako mu je glavni motiv za vraćanje svojeg naoružanja bio popis osoba koje imaju dozvolu za nošenje i držanje oružja.

Na tom su popisu, kako je rekao, "brojni političari, kriminalci, tajkuni i mnoge problematične osobe", a zanimljiv je i podatak da su u siječnju 2002. godine, na Dan policije, svi ministri u vladi tadašnjeg premijera Zorana Đinđića na poklon dobili – pištolje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.