Petrinja obilježila 28. godišnjicu napada na grad

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

KOMEMORACIJA kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i Petrinjcima poginulima u Domovinskom ratu bila je danas središnja manifestacija u povodu Dana sjećanja kojima se u Petrinji tijekom rujna obilježava 28. godišnjica napada srpskog agresora na taj grad i prvih ratnih žrtava.

Prijepodne 16. rujna 1991. iz vojarne JNA "Vasilj Gaćeša" počeo je minobacački napad na Petrinju, Brest i Mošćenicu.

U Domovinskom ratu poginulo je 598 Petrinjaca

Kolona sjećanja krenula je sa Strossmayerova šetališta u središtu Petrinje do mjesta komemoracije, u kojoj su sudjelovali članovi mnogih izaslanstava te hrvatski branitelji i građani. Uz prve žrtve napada, tog 16. rujna počeo je i egzodus Hrvata koji su bili prisiljeni napustiti svoj grad. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 598 Petrinjaca, od kojih 303 hrvatska branitelja. Još se ne zna sudbina 89 nestalih Petrinjaca.

U znak sjećanja na poginule, uz spomenik su položeni vijenci i zapaljene svijeće članova obitelji poginulih, Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova, državnih županijskih i gradskih izaslanstava, braniteljskih udruga te građana i petrinjskih učenika. Pročitana su imena svih poginulih za koje je zajedničku molitvu predvodio velečasni Josip Samaržija.

U povodu Dana sjećanja u župnoj crkvi sv. Lovre služena je misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata iz Petrinje.

Do kraja rujna u petrinjskom će se kraju u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Dani sjećanja obilježavati komemoracijama, vjerskim događajima te kulturnim i sportskim priredbama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.