Shimon Peres nakon udara kritično, ali stabilno

Foto: Hina

BIVŠI izraelski predsjednik Shimon Peres (93) koji je pretrpio teški moždani udar nalazi se u "kritičnom ali stabilnom" stanju u bolnici, rekao je njegov osobni liječnik Rafi Valdan, dodajući da Peresova obitelj vjeruje da će se on oporaviti.

Valdan, koji je i Peresov zet odnosno muž njegove kćeri, kazao je da je prerano reći hoće li Peresu ostati trajne neurološke posljedice nakon udara koji je pogodio desnu stranu Peresova mozga, ali je naglasio da su njegovi ostali zdravstveni parametri dobri.

"Svi parametri su stabilni - krvni tlak, srčani ritam, zasićenost krvi", rekao je Valdan novinarima, dodajući da mu to daje "određeni optimizam".

"Šanse za preživljavanje su dobre. Što se tiče neurološkog oporavka, nitko ništa ne može reći u ovoj ranoj fazi"

U posljednjih godinu dana Peres je imao samo manje zdravstvene teškoće te je vodio vrlo aktivan javni život.

U utorak je održavao redovite sastanke i bio je u "odličnom stanju", kazao je Valdan. Potom je dobio glavobolju te je prebačen u bolnicu gdje je pretrpio "teški moždani udar".

Stavljen je u induciranu komu, a liječnici ga tijekom dana imaju namjeru pomalo buditi kako bi se vidjelo kako reagira.

Posljednji živući utemeljitelj Izraela - od jastreba do mirotvorca


Peres, posljednji živući utemeljitelj izraelske države i dobitnik Nobelove nagrade za mir, veteran je u međunarodnoj politici i žestoki zagovornik mira i dijaloga s Palestincima. Bio je sudionik gotovo svakog većeg događaja u Izraelu od osnivanja te države 1948., član desetak kabineta i predsjednik države.

Rođen je u Poljskoj 1923. a 11 godina kasnije stigao je u Palestinu, koja je tada bila pod britanskom upravom. S 25 godina ušao je u politiku zahvaljujući Davidu Ben Gurionu, utemeljitelju Izraela.

Iako se danas na njega gleda kao na velikog zagovaratelja mira, nije uvijek bio pacifist.

Kao laburistički "jastreb", Peres je 70-tih godina kao ministar obrane podupirao izgradnju prvih židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. Bio je premijer kada je izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo libanonsko selo Kana, kada je poginulo 106 civila.

Reputaciju mirotvorca donio mu je mirovni sporazum iz Osla 1993. sklopljen s PLO-om, iako se on nikada nije pretvorio u trajni mir.

Za to je podijelio 1994. Nobelovu nagradu za mir s bivšim izraelskim premijerom Yitzhakom Rabinom i palestinskim vođom Jaserom Arafatom.

Rabina je 1995. ubio Izraelac koji se protivio mirovnom sporazumu, a Peres je preuzeo dužnost nakon Rabinove smrti. Na sljedećim izborima, unatoč predizbornim anketama koje su mu davale prednost, Peres je izgubio od Benjamina Netanyahua za manje od 30.000 glasova.

Peres drži rekord u izbornim porazima koje je doživio na parlamentarnim izborima 1977., 1981., 1984., 1988. i 1996., ali svaki put se uspio oporaviti.

Peres, koji je u ranim godinama odbacivao bilo kakav kompromis s neprijateljski raspoloženim arapskim zemljama, rekao je da se promijenio nakon 1977. i povijesnog posjeta egipatskog predsjednika Anwara al Sadata Jeruzalemu koji je doveo do postizanja prvog arapsko-izraelskog mirovnog sporazuma.

"Nema alternative miru. Ratovati nema smisla", rekao je 2013. "Mirovni sporazum je jasan cilj. Židovska država pod imenom Izrael i arapska pod imenom Palestina koje međusobno ne bi ratovale već živjele zajedno u prijateljstvu i suradnji".

U svojoj karijeri dugoj gotovo 70 godina bio je član desetak kabineta: dvaput laburistički premijer, ministar vanjskih poslova, ministar obrane, financija, informiranja, prometa i integracija.

Izrael je zahvaljujući njemu razvio moćnu industriju oružja i aeronautičku industriju. Pedesetih godina zalagao se za vojnu suradnju s Francuskom i smatra se "ocem" izraelskog nuklearnog programa.

Od 2007. do 2014. bio je deveti izraelski predsjednik, i koristio je tu protokolarnu funkciju kako bi promovirao mir, pa se često činio kao jedini protivnik Netanyahuu.

Kako piše agencija France presse, on je na neki način imao ulogu "mudraca" u državi, i uvijek je toplo bio priman u svjetskim prijestolnicama iako od 2014. više nije predsjednik.

Posebno je bio cijenjen u inozemstvu. Bivši predsjednici Bill Clinton i Mihail Gorbačov bili su nazočni proslavi njegova 80. rođendana.

Tajna dugog života

Peres je jednom prigodom otkrio tajnu svoje dugovječnosti. Gimnasticira svaki dan, malo jede i popije jednu do dvije čaše vina, te noću spava 4 do 5 sati.

"Svi jedu triput dnevno. Jede se triput dnevno i deblja. Ali ako čitate tri puta dnevno postaje mudri, a bolje biti mudar nego debeo", savjetovao je u razgovoru za France presse 2012. te dodao da spava 4 do 5 sati noću.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.