Pentagon: Kineski laseri gađaju američke vojne pilote u Africi

 
 
SAD je optužio Kinu za nekoliko incidenata u kojima su američki vojni piloti gađani laserima, za koje Pentagon tvrdi da dolaze iz kineske baze u Džibutiju.
 
Glasnogovornica Pentagona izjavila je da je od Kine zatražila službenu istragu "nekoliko vrlo ozbiljnih incidenata". Pentagon tvrdi da osoblje u kineskoj istočnoafričkoj bazi vojnim laserima gađa američke pilote koji pokušavaju sletjeti.
 
"Ciljanje laserima rezultiralo je ozljedama pilota"
 
Kina je odbacila ove optužbe te izjavila da se one "ne poklapaju sa činjenicama". Ranije su dva američka službenika za CNN izjavila da je ciljanje pilota laserima "rezultiralo ozljedama američkih pilota i navelo SAD da pokrene službeni diplomatski prosvjed protiv Pekinga".
 
"Tijekom jednog incidenta došlo je do dvije lakše ozljede očiju kod osoblja koje je letjelo u avionu C-130, a ozljede su izazvane izlaganjem vojnim laserima, koji navodno potječu iz obližnje kineske baze", objavio je CNN obavijest američkih službenika.
 
"Neka ne iznose neutemeljene optužbe"
 
Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je da su navodi "oprezno ispitani i SAD je obaviješten da oni nisu točni".
 
"Možete podsjetiti važne osobe u SAD-u da obrate pažnju na činjenice i ne iznose neutemeljene optužbe", dodala je.
 
"Pentagon je siguran da su laserima upravljali kineski službenici"
 
SAD ima vojnu bazu u Džibutiju, koju koristi za antiterorističke operacije u Africi i na Bliskom istoku. Prošle godine Kina je otvorila vojnu bazu samo nekoliko kilometara od američke.
 
Glasnogovornica Pentagona Dana White izjavila je da je Pentagon siguran da su laserima upravljali kineski službenici, iako njihovi motivi nisu jasni. Dodala je da se u posljednjih nekoliko tjedana dogodilo oko deset incidenata s laserima.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.