Pavle Pantić, optuženi za granatiranje Splita, okrivio Crnogorce: "Uperili su automat u mene"

Foto: Index

PAVLE PANTIĆ, kapetan bojnog broda JRM, danas je na početku suđenja za granatiranje Splita, kazao kako se ne osjeća krivim.

Nije se mogao načuditi čuvši optužnicu. Sebe je predstavio kao pasivnog promatrača događaja koji nije mogao učiniti ništa da se spriječe borbena djelovanja prema Splitu.

"Ovo što ste pročitali, nema veze sa mnom. Tužiteljica smatra da sam bio na brodu, ali nije bilo tako", kazao je Pantić.

Suđenje od jednog dana

Sucu Slavku Lozini predao je potvrdu ministarstva obrane Republike Srbije o njegovom rasporedu. Bio je to jedini dokaz koji je priložio. Suglasio se s čitanjem iskaza svjedoka. Želju da mu se suđenje što prije završi sudac Lozina je ispunio. Sutra će se iznijeti završne riječi stranaka, a presuda će biti objavljena idućeg tjedna. U Splitu se ne pamti brže suđenje.

"U rujnu 1989. godine primio sam dužnost upravnika baze u Splitu. Kada je Split napadnut, ja sam bio blokiran u Lori. Sredinom srpnja 1991. godine dobio sam naređenje od generala Mirka Bjelanovića iz VPO-a da se dislociram s mirnodopske lokacije u Sukošanskoj i pređem u bazu. Tamo smo bili u odjeljku kojim je komandovao Danilo Zjačić. Krajem kolovoza flota je dislocirana na Vis, tako je i naš zadatak bio gotov. Nismo više imali brodova koje bi osiguravali", kazao je Pantić. 

"U upravi baze ostala trojica starješina"

Opisao je potom događaje koji su uslijedili.

"Situacija je zagustila. Baza je blokirana i to je utjecalo na starješinski i vojnički kadar. Došlo je do napuštanja. Nesrpski kadar tražio je da ode iz Lore, što sam ja i omogućavao. Čarke koje su uslijedile, loše su djelovale na moral ovih što su ostali. 16. rujna na lokaciji Brižine poginuo je Zjačić. Ranili su ga u nogu, iskrvario je. Nisam ni znao da je išao. Tamo ga je uputio admiral Bocinov, ravnatelj Školskog centra i komadant obrane luke Lora. Par dana kasnije upoznao sam Bocinova s brojnim stanjem uprave baze. Od 21 starješine ostala su samo petorica. Dvojica su bili KOS-ovci pa su ušli u sastav kod Ljubiše Beare. Ostali smo nas trojica, imali smo osobno naoružanje, a vojnici PAP-ovke", kazao je Pantić. 

"Kada su Crnogorci stigli u Loru, vojna hijerarhija više nije postojala"

U Loru je poslano pojačanje u vidu crnogorskih dobrovoljaca. Pantić kaže kako je njihovim dolaskom narušena vojna hijerarhija.

"Bocinov mi je saopćio da s obzirom na brojčano stanje nisam u mogućnosti pokriti prostor od ulaska u Loru prema ogradi brodogradilišta i sjevernog dijela Lore. Taj dio su preuzeli Crnogorci koji su došli 23. rujna. Bilo ih je 66. Vojna hijerarhija nije više postojala. Na pojedina mjesta postavljeni su nekvalificirani ljudi kao zapovjednik Crnogoraca kapetan 1. klase Dragan Mičunović ili kapetan bojnog broda Dojčilo Isaković, koji je 3. listopada zamijenio Bocinova. Trebao ga je inače zamijeniti njegov zamjenik kapetan bojnog broda Mladen Vučelić koji je po znanju i karakteristikama bio bolji od Isakovića, ali nije bio militantan poput njega", otkrio je Pantić.

Katastrofa u Lori

Stanje u Lori opisao je katastrofalnim.

"Razbijena je kantina, obijene trafike i skladišta, naročito je teško bilo kada su razbijali po sobama starješina dislociranih na Visu. Ja nisam bio u mogućnosti utjecati na otvaranje i prekid vatre. Provokacije su dolazile s Turske kule i iz brodogradilišta. Ja sam upozoravao da se ne reagira. Zapovjednik Crnogoraca mi je rekao da ima naređenja od Isakovića. Dio vojnika i starješina okrenuli su protiv nas. Jedan Crnogorac je na mene uperio automat i rekao mi da će me ubiti. Zamijenio me s Matićem koji im je pogasio svjetla dok su kartali. Više puta sam tražio razgovor kod Isakovića. Samo mi je kazao: "Bolje da im se sklanjaš", sjetio se Pantić.

Za napada na Split, bio je, kaže u Lori.

"Tek sam sutradan čuo o tome. Kapetan fregate Stamenkov mi je rekao da je bio napad na Split. Što se događalo saznao sam tek čitajući ovaj sudski spis", kazao je Patnić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.