Parlament BiH tražit će od Hrvatske morski koridor do otoka Visa!

PARLAMENT BiH u vrlo skoro vrijeme trebao bi raspravljati od koridoru autoceste, odnosno međunarodnog koridora 5C kroz i izgradnji luke u Neumu, a otkriveno je kako se misli riješiti i razgraničenje BiH sa Hrvatskom na moru, pa će tako susjedi tražiti morski koridor sve do otoka Visa, jer kako kažu imaju pravo izlaza iz Neuma do međunarodnih voda!

Najavu parlamentarne rasprave dao je profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo i član Pomorskog društva BiH dr. Ibrahim Bušatlija u izjavi za "Dnevni avaz". Kako je rekao službeno Sarajevo ne odustaje od izgradnje luke u Neumu, koja bi se gradila, kako kažu, s BiH strane poluotoka Kleka. Riječ o području gdje nema naselja, a dubina mora je oko 25 do 30 metara.

"Mi smo imali razgovore s američkim predstavnicima koji su  u neumskom zaljevu bili s ratnim brodom 'Roosevelt'. Snimali su teren i ocijenili da je to područje optimalno za izgradnju luke. Saznali smo i da su oni zainteresirani da izgrade luku na poluotoku Klek", rekao je Bušatlija za Avaz.

M.M.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.