Paravojne postrojbe u Kongu odrubile glave više od 40 policajaca, UN traga za nestalima

Screenshot: YouTube

PARAVOJNA skupina u Kongu odrubila je glave 42 policajca nakon što ih je dočekala u zasjedi, piše The Guardian.

Nasilje velikih razmjera započelo je u provinciji Kasai, nakon što su sigurnosne snage ubile vođu paravojnih postrojbi u kolovozu.

Nestali istražitelji UN-a, ubijeno više od 400 ljudi

Od tada je ubijeno više od 400, a protjerano više od 200 000 ljudi, stoji u izvješću UN-a. Od siječnja je također pronađeno oko 30 masovnih grobnica u provinciji Kasai.

UN trenutno istražuje nestanak dvoje istražitelja, Michaela Sharpa iz SAD-a te Zaide Catalan iz Švedske, koji su nestali 12. ožujka dok su istraživali sve veće nasilje i kršenje ljudskih prava od strane paravojnih postrojbi i vojske Konga.

Nasilje neće prestati dok se ne održe izbori

Paravojne snage skupine Kamwina Nsapu u petak su u zasjedi dočekale policiju i tada im odrezali glave. Navodno su pustili šest policajaca jer su govorili lokalni jezik Tshiluba.

Nasilje u Kongu vezano je najviše uz borbu između vladajuće stranke i opozicije. Snage sigurnosti odane su predsjedniku Josephu Kabili koji je ostao na položaju, iako mu je istekao mandat.

Paravojne postrojbe podupiru njegovu opoziciju. UN se nada da će se do kraja godine održati potrebni predsjednički izbori te tako zaustaviti sve veće nasilje u državi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.