Papa Franjo je danas proglasio četiri nova sveca, po prvi put u povijesti jedan bračni par

Foto: FAH

PAPA FRANJO proglasio je četvero novih katoličkih svetaca, poručivši svećenicima i biskupima da je služenje a ne karijerizam jedini način da se u Crkvi stekne autoritet.

"Oni koji služe drugima i ne imaju prestiža imaju istinski autoritet u Crkvi", rekao je, dodajući da karijerizam, ambicija, slava i svjetovni trijumfi "nisu u skladu s kršćanskim učeništvom".

Papa je na misi proglasio četvero novih rimokatoličkih svetaca, uključujući roditelje sv. Terezije iz Lisieuxa, francuske redovnice iz 19. stoljeća. Njihova "iznimna poniznost i milosrđe" bili su primjer svima, rekao je.

Kanonizacija Louisa Martina i Marie Azelie Guerin prvi je put da je jedan bračni par proglašen svetim na istoj ceremoniji, a poklopila se s biskupskom sinodom o obitelji.

Izabrani su kako bi se istaknula ključna uloga roditelja u odgoju djeteta.

Imali su devetero djece, od koje je četvero umrlo pri porodu. Petero preživjelih djevojčica postale su redovnice, a sv. Terezija, karmelićanka, umrla je od tuberkuloze 1897. u dobi od 24 godine.

Poklonike širom svijeta stekla je postumnom objavom zbirke misli o vjeri i jednostavnosti "Priča duše".

Proglašena je svetom 1925., a 1944. papa Pio XII. proglasio ju je, uz Ivanu Orelansku, zaštitnicom Francuske.

Svečanosti su nazočili 13-godišnji talijanski dječak i španjolska djevojčica koji su se čudesno oporavili od neizlječive bolesti nakon što su se molili tom bračnom paru.

Papa je kanonizirao i Vincenza Grossija, svećenika koji je umro 1917., a većinu je života proveo pomažući siromašnima na sjeveru Italije, te Mariju Isabel Salvat Romero, španjolsku redovnicu iz 20. stoljeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.