Pao tečaj eura prema dolaru

Ilustracija: EPA

TEČAJ eura u petak je na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru uslijed zabrinutosti investitora zbog najnovijih naznaka posustajanja rasta gospodarskih aktivnosti u eurozoni.

Cijena eura u jednom je trenutku prema dolaru skliznula za više od 0,4 posto, na 1,1402 dolara, pod utjecajem izvješća londonske istraživačke tvrtke Markit o indeksima menadžera nabave (PMI) za eurozonu. Preliminarni ukupni PMI, koji objedinjuje proizvodni i uslužni sektor eurozone, u studenome je pao na 52,4 boda, s 53,1 bod u prethodnom mjesecu te svjedoči o najslabijem rastu u protekle gotovo četiri godine.

Posebna pažnja podacima iz njemačkog privatnog sektora 

Posebnu pažnju izazivaju podaci iz njemačkog privatnog sektora koji su pokazali da je preliminarni ukupni indeks menadžera nabave (PMI), koji objedinjuje tamošnji proizvodni i uslužni sektor, u studenom pao na 52,2 boda, s 53,4 boda u listopadu. To je najslabiji rast aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu od prosinca 2014. godine.

"Posebno je razočarao njemački PMI. Okruženje za euro postaje teže", kazala je Thu Lan Nguyen, valutna analitičarka Commerzbanka, ističući spor između Rima i Europske komisije u vezi talijanskog proračuna i zabrinutosti oko izgleda za rast eurozone.

"Gospodarstvo eurozone se značajno ohladilo u posljednjih nekoliko mjeseci pa bi, osim ako to nije tek kratka epizoda, ECB mogao biti primoran zadržati ekspanzivnu monetarnu politiku", smatra analitičarka Commerzbanka.

Euro je u takvom ozračju oslabio i 0,2 posto prema švicarskom franku, na 1,1326 franaka.

Oslabio euro, ojačao dolar 

Slabljenje eura pomoglo je pak jačanju dolara prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je tako ojačao 0,3 posto, na 96,706 bodova.

Dolar je slabio dva dana zaredom i time se dodatno udaljavao od najviših razina u 16 mjeseci od 97,69 bodova, koje je nakratko dosegnuo ranije ovoga mjeseca. Trgovci koji su skeptični u pogledu dolara, strahuju zbog daljnjeg tempa rasta ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

I euro i funta u četvrtak su ojačali nakon što su se Britanija i Europska komisija usuglasile oko nacrta teksta o budućim trgovinskim odnosima. Funta je jutros oslabjela 0,3 posto i njome se trgovalo po 1,2838 dolara, nakon što je u četvrtak ojačala 0,8 posto.

Dolarom se jutros trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, po 112,96 jena. Tečaj jena posljednjih se dana drži unutar vrlo uskog raspona kretanja.

Slabije vijesti iz gospodarstva eurozone u kontekstu nastavka napetosti između SAD-a i trgovinskih partnera vjerojatno će zadati glavobolje Europskoj središnjoj banci (ECB), od koje se očekuju da idući mjesec privede kraju program izdašnih kupnji obveznica, smatraju analitičari.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.