Pandorini dokumenti: Stari Šukerov brod potonuo, prodan i registriran u dvije zemlje

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

BROD bivšeg nogometaša Davora Šukera koji je potonuo 2007. godine i nakon toga je prodan, danas je registriran u Hrvatskoj, ali i na otoku Guernsey, razotkrivaju Pandorini dokumenti, a prenosi portal Oštro

Važno je znati kako u Hrvatskoj nije moguće registrirati brod koji je već registriran u drugoj državi. 

Činilo se da je brod uništen, ali istraga temeljena na Pandorinim dokumentima otkriva kako je brod renoviran i više puta preprodavan. 

Nije ispisan iz starog registra

U vrijeme kad je potonuo brod je bio registriran na otoku Guernsey, jednom od Kanalskih otoka. U Hrvatskoj je s istim serijskim brojem registriran 2011. godine – a da prije toga nije bio ispisan iz starog registra.

To nije u skladu s hrvatskim Pomorskim zakonikom prema kojem se u hrvatski upisnik brodova ne može upisati brod koji je istodobno upisan u stranom upisniku.

Problemi s registracijom El Croate počeli su još 2008. godine, kada je Josh Paine, službenik registra brodova na Guernseyju, dobio zahtjev za njegovom odjavom. Proučavajući dokumentaciju o brodu, Paine je između ostalog otkrio kako je u njima navedeno da je registriran na Britanskim Djevičanskim Otocima.

Neobična prepiska

To je Painea zbunilo, kako pokazuje e-mail prepiska koja je među Pandorine dokumente procurila iz registracijskog agenta Trident Trusta:

"Intrigira me činjenica da dio dokumentacije koju ste mi prezentirali navodi kako je brod registriran na Britanskim Djevičanskim Otocima… Kako se uopće može smatrati da je britanski brod, registriran u Guernseyju, i kojemu piše ‘GUERNSEY’ kao luka upisa na krmi... registriran na Britanskim Djevičanskim Otocima? Ovo je prilično fundamentalna greška i baca sumnju na autentičnost svih dokumenata koje ste poslali", stoji u prepisci.  

Paineu je 24 stranice dokumenata za odjavu El Croate iz Guernseyja poslao Igor Krota. On je u to vrijeme bio direktor britanske kompanije Legal Business Consultants Limited, koja je, među ostalim, klijentima nudila posredovanje u poslovima registracije.

Oštru je Krota objasnio kako se u to vrijeme bavio posredovanjem pri registraciji brodova za brojne klijente, a Šukerovog se ne sjeća.

Potonuće broda

Kombinacija snažnog nevremena i navodno otvorenog prozora kabine dovela je u noći s 18. na 19. rujna 2007. do potonuća broda, kako to otkriva prepiska između zaposlenika Trident Trusta i Painea.

Pandorini dokumenti ne sadrže informacije o njegovu stvarnom vlasniku, a Krota je u dokumentima koje je dostavio Paineu naveo Šukera kao predstavnika Saturn Partnersa. U jednom od dostavljenih dokumenata, navodno kupoprodajnom ugovoru sastavljenom u neuobičajeno kratkoj formi, 'El Croata' je 2008. prodan Jadranki Jerčić iz Splita za 150.000 kuna, a 'ugovor' je potpisao Šuker kao predstavnik tvrtke Saturn Partners.

Nevjerodostojnost podataka

U telefonskom razgovoru Jerčić je rekla da su brod kupili njezin suprug i ona, obnovili ga i prodali, ali je kazala da se ne sjeća kome. Kupnju broda potvrdio je i njezin suprug Pero Jerčić, no kazao je kako nije bila riječ o istom modelu broda Sunseeker, koji je potonuo 2007. godine. Joshu Paineu, službeniku registra brodova na Guernseyju, bili su sumnjivi podaci iz izjave o potonuću broda, kao i oni iz kupoprodajnog ugovora.

"Ne poznajem Davora Šukera niti u Registru imamo zabilježen bilo kakav podatak koji bi njega povezivao, službeno ili na bilo koji drugi način, s brodom ili kompanijom Saturn Partners Ltd. kao registriranog vlasnika broda", pisao je Paine Kroti smatrajući da su podaci o brodu koje mu je ovaj poslao faksom - nevjerodostojni.

"Registrirali tisuće brodova"

Igor Krota je rekao da se ne sjeća prodaje 'El Croate' ni prepiske s Paineom jer je njegova tvrtka 'registrirala tisuće brodova'. Kazao je i da sa Šukerom nikada nije surađivao te da ga i ne poznaje. Ipak, Krota nije nepoznat u nogometnom miljeu. Prema USKOK-ovoj optužnici iz 2017. godine, jedan je od optuženih u slučaju navodnog nezakonitog izvlačenja novca iz nogometnog kluba Dinamo uz štetu od gotovo 200 milijuna kuna, zajedno sa Zdravkom, Mariom i Zoranom Mamićem, Damirom Vrbanovićem i Sandrom Stipančićem.

Paine je potvrdio da je brod pod imenom 'El Croata' i danas registriran na Guernseyju te da je vlasnik i dalje Saturn Partners. No, prema podacima hrvatskog registra plovila, brod istog modela te serijskog broja trupa registriran je i kod Lučke kapetanije Split od 2011. godine. Te je godine brod preimenovan u Dalmi, po istoimenom poduzeću kanadskog poduzetnika hrvatskog podrijetla Srećka Bobete koje je 2017. godine otišlo u stečaj.

''To je bio brod Davora Šukera koji se potopio kod Novog Vinodolskog. Kupljen je preko osiguravajuće kuće jer je osiguranje preuzelo taj brod'', kazao je bivši prokurist Dalmija Luko Glavinja.

Drugačija vrijednost

Brod je na kraju završio u stečajnom postupku Dalmija kao imovina namijenjena za prodaju kako bi se namirili vjerovnici. Godine 2018. kupila ga je tvrtka Queen-Co u vlasništvu Tomislava Božikovića, poduzetnika i počasnoga konzula Bjelorusije u Hrvatskoj.

Dokumenti iz stečajnog postupka pokazuju da je knjigovodstvena vrijednost broda tada bila 15 milijuna kuna, dok mu je sudski vještak procijenio vrijednost na 481.000 kuna. Queen-Co ga je platio 304.000 kuna i ponovno preimenovao brod, ovoga puta u Coastal 7. No i ta tvrtka ga je prodala i danas se pod imenom Mrva nalazi u ACI marini u Splitu kao brod za najam.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture su objasnili da ''temeljem odredbi Pomorskog zakonika, pomorski objekt ne može biti upisan u dvije različite luke upisa''.

Novinari Oštra na više su načina pokušali doći do Davora Šukera kako bi objasnio pozadinu potonuća, prodaje i registracije 'El Croate'. Novinarski upit poslali su mu i preko UEFA-e u kojoj je član Izvršnog odbora, ali odgovora nema. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.