Palestinski teroristi već godinama gaze ljude po izraelskim ulicama

Screenshot: YouTube

GAŽENJE ljudi automobilima već je godinama jedna od taktika kojima se služe palestinski teroristi u napadima na Izraelce. Samo dva dana prije napada kamionom u Nici Trojica Palestinaca automobilom su se zaletjela u izraelske graničare na Zapadnoj obali. Prije nego što su ih uspjeli pregaziti policajci su teško ranili vozača i ubili jednog od putnika.

Taktika napada vozilima stara je desetljećima, no do 2008. godine vozila su obično bila nakrcana eksplozivom. U srpnju 2008. godine U Jeruzalemu se dogodio prvi napad teškim vozilom na pješake. Hussam Dweikat tada je buldožerom ubio troje ljudi, a još je 40 ozlijedio. Baš poput ubojice iz Nice i on je stanovao u gradu čije ulice je zalio krvlju, i on je imao kriminalnu prošlost, ali sigurnosne službe nisu ga smatrale terorističkom prijetnjom. U ubojitom pohodu zaustavili su ga vojnik na odmoru i pripadnik antiterorističke jedinice koji su se slučajno zatekli na poprištu.

Krajem 2015. godine Abed Almohsin Hassoneh na jeruzalemskom Herzlovom bulevaru svojom mazdom je teško ozlijedio 14 osoba. Ubijen je još za volanom automobila, a pokraj njega je pronađena sjekira kojom je vjerojatno namjeravao nastaviti ubijanje. Sličnih napada bilo je još, a osim automobila i buldožera korišteni su kombiji, manji kamioni te bageri.

Korištenje građevinske mehanizacije u takvim napadima ima posebno značenje i za Palestince i za Izraelce. Naime, organizacije za ljudska prava već godinama pokušavaju zaustaviti prodaju teške građevinske mehanizacije izraelskim oružanim snagama jer ih često koriste u osvetničkim pohodima na domove terorista koje sravnjuju sa zemljom ostavljajući tako njihove obitelji bez krova nad glavom. Tu praksu započeli su još za vrijeme Libanonskog rata 1982. godine.

Napadi vozilima poprimili su toliko maha da su izraelske sigurnosne službe predložile i počele provoditi utvrđivanje mjesta na kojima se takvi napadi najčešće događaju. To su u prvom redu stajališta javnog prijevoza. Iako samo rijetki napadači uspiju preživjeti u naoružanom izraelskom društvo neki se ipak izvuku. Upravo u tome sigurnosni stručnjaci vide razlog popularnosti takvih napada. Za razliku od napada automobilom bombom ovakav napad nije nužno samoubilački, a kod napada manjeg intenziteta vozač može i tvrditi da je izgubio kontrolu nad vozilom.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.