Palestinske sijamske blizanke Retag i Retal čekaju operaciju razdvajanja



SIJAMSKE blizanke Retag i Retal Abu Assi, rođene prije samo 11 dana u okupiranom Pojasu Gaze, koji pod blokadom drže Izrael i Egipat, uspjele su u pratnji roditelja i liječnika stići u Saudijsku Arabiju, gdje će za koji dan biti podvrgnute operaciji razdvajanja, prenosi agencija AP.

Sićušne djevojčice, srasle trbušnom stjenkom i prsima, uspjele su slomiti hladna vojnička srca te im je palestinska uprava na Zapadnoj obali izdala dopuštenje za izlazak iz okupiranog dijela Gaze, a egipatske su im vlasti pristale otvoriti granični prijelaz Rafa prema Izraelu kako bi ih propustile i preko egipatskog im teritorija omogućile prelazak u Saudijsku Arabiju.

Operaciju razdvajanja malenih Palestinki platit će saudijski kralj Abdullah

Djevojčice su s roditeljima u utorak uspjele izaći Gaze i stići do bolnice u saudijskom glavnom gradu Rijadu, u kojem će biti podvrgnute operacijskom zahvatu razdvajanja, čije će troškove, prema ranijem dogovoru, u potpunosti pokriti saudijski kralj Abdullah.

Blizanke su rođene 27. ožujka u gradu Chan Junisu na jugu Pojasa Gaze, no pregledom je ustanovljeno da, ako su spojene grudnim košem, svaka od beba ima vlastito srce, pluća i ostale vitalne organe, što im značajno povećava šansu za preživljavanje operacije i kasniji oporavak. Djevojčice će u Rijadu operirati glavni tamošnji kirurg, istovremeno i ministar zdravstva Saudijske Arabije Abdullah al-Rabia.

Glasnogovornik ministarstva zdravlja na Zapadnoj obali, koja je pod kontrolom Fataha, Omar Naser potvrdio je da je to prvi takav slučaj rađanja sijamskih blizanaca u Palestini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.