Pahor i Van der Bellen za unapređenje prava slovenske manjine u Austriji

Foto: EPA

PREDSJEDNICI Slovenije i Austrije Borut Pahor i Alexander van der Bellen složili su se u Ljubljani da dvije zemlje imaju odlične odnose, no da treba unaprijediti položaj slovenske manjine u Austriji.

 "Mislim da je ispravno tražiti najviše. Ispravno je očekivati ​​da se obveze iz međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma u potpunosti ispunjavaju", istaknuo je Pahor.
 Dodao je da su prava te manjine regulirana Austrijskim državnim ugovorom (ADP) iz 1955. godine i da se Austrija zalaže za njegovo ispunjavanje.

Austrijski predsjednik također je priznao da je tretman slovenske manjine u Austriji otvoreno pitanje.

Van der Bellen je ponovio da Austrija teži službenom priznanju njemačkog govornog područja u Sloveniji kao dijela slovenskog društva. Bilo bi zadovoljstvo kada bi bila ravnopravna s talijanskom i mađarskom manjinom, rekao je.

Pahor je rekao da je Slovenija izdvojila sredstva za skupinu njemačkog govornog područja te da se i sam nekoliko puta susreo s njezinim predstavnicima, no da parlament ne razmišlja o promjeni statusa kako bi postala manjina.

Dvojica predsjednika također su se založila da Bosna i Hercegovina ovog mjeseca dobije status kandidata za članstvo u EU. Izrazili su žaljenje što Austrija u četvrtak nije podržala članstvo Bugarske i Rumunjske u Schengenu.

Među središnjim temama razgovora dvojice predsjednika bili su i rat u Ukrajini i klimatske promjene.

Van der Bellenov posjet posljednji je službeni posjet nekog stranog državnika Sloveniji tijekom mandata predsjednika Pahora, kojemu u prosincu istječe drugi mandat. Naslijedit će ga novoizabrana predsjednica Nataša Pirc Musar, koja će 23. prosinca preuzeti dužnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.