VIDEO Izvanredno stanje: Otočju Tongi prijeti najveća oluja u povijesti države

Screenshot: YouTube
 
OTOČNA država Tonga proglasila je izvanredno stanje zbog prijetnje ciklona Gite, koji bi joj mogao donijeti najveću oluju u povijesti.
 
 
Ciklon Gita već je poharao otočnu državu Samou, a mogao bi ojačati do pete, najjače kategorije, prije nego udari Tongu, upozorile su vlasti. Premijer Semisi Sika proglasio je izvanredno stanje u državi, a meteorološke službe predviđaju da će ciklon udariti Tongu večeras i donijeti vjetrove brzine do 250 kilometara na sat. Na internetu su objavljene snimke štete i poplava koje je ciklon uzrokovao na Samoi.
 
 
"Ciklon bi mogao biti najsnažniji u povijesti države"
 
Javne ustanove u Tongi su zatvorene i centri za evakuaciju su otvoreni diljem države. "Pozivamo stanovnike da potraže sklonište od velikog ciklona koji bi mogao biti najsnažniji u povijesti države", izjavio je načelnik policije Stephen Caldwell.
 
Meteorološki centar upozorio je stanovnike Tonge da očekuju "vrlo destruktivne vjetrove snage uragana". Ciklon bi prvo trebao pogoditi glavni otok Tongatapu: "To je vrlo ozbiljna situacija, glavni grad je ovdje i tu živi 75 000 ljudi", rekao je novozelandski prognostičar Philip Duncan. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.