RUGLO KRAJ PALAČE Ovo je prvo što turisti vide kad stignu u Split

Foto: Index

PREMDA je Turistička palača u Splitu otvorena i stavljena u funkciju, ostao je još jedan mali, ali nikako zanemarivi dio neuređene javne površine ograđen žicom. Dio prema Palači je pokriven, što je razumljivo jer se tu nalazi novi objekt Gorana Kaćunića Terminal F, ali onaj prema stajalištu autobusa i taksija nije, tako da je prva stvar koju turisti ugledaju kada doputuju u Split. Prava sramota s kojom je grad podno Marjana ušao u sezonu. Svi turisti koji doputuju željeznicom i trajektima u Split također moraju proći kraj tog rugla na putu prema Rivi i Dioklecijanovoj palači. 

Stipe Mađor, plodouživatelj Turističke palače, aneksom o produženju radova dobio je u zadatak od bivšeg gradonačelnika Ive Baldasara da uredi, odnosno, poploča dodatni dio javne površine na kojoj su bila četiri kioska. Tri su uklonjena, no posljednji nije. Dario Alujević u kiosku prodaje sladoled, i to već četvrt stoljeća. Riječ je o obiteljskom biznisu koji prehranjuje četveročlanu obitelj.

 

"25 godina najam sam plaćao Gradu, a Grad nije vlasnik, već je riječ o pomorskom dobru"

Alujević nas je dočekao pred kioskom i ogradom i ispričao kako Grad Split nije ispunio zaključak Gradskog vijeća da mu se nađe zamjenska lokacija. Ono što je bilo ponuđeno nije zadovoljavalo minimalne tehničke uvjete za prodaju sladoleda pa Dario i dalje čeka da mu se iz Banovine jave s rješenjem. Tvrdi da je spreman ukloniti kiosk na desetak dana, koliko treba da se uredi preostala javna površina. Takvom rješenju u Banovini nisu pretjerano skloni.

Pročelnik za komunalu Špiro Cokarić ustvrdio nam je da na tom prostoru više ne mogu stajati kiosci i da je Alujević potpuno bespravno na javnoj površini. Alujević, pak, ne spori da nema ugovor, ali kaže da je otkrio da je posljednjih 25 godina plaćao najam Gradu, a da Grad uopće nije vlasnik te površine nego je riječ o pomorskom dobru pa se obratio Županiji i Gradu sa zahtjevom da mu se izda koncesijsko odobrenje za poslovanje. Izbori su tek nedavno završili pa se čeka formiranje Vijeća za koncesije.

Lučka kapetanija naložila je inače Alujeviću da ukloni kiosk do 30. lipnja. On ga ne namjerava ukloniti, već je dostavio dokumentaciju temeljem koje očekuje da kapetanija promijeni mišljenje.

Opara napravio inspekciju Žnjana, što će napraviti s gradilištem na početku Rive? 

U Banovini je prije dva dana održan koordinacijski sastanak gradskih službi povodom ovog problema, i to po nalogu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji je prvih dana mandata obišao Žnjan, koji je već duže jedan od najvećih problema Splita, a s problemom Darija Alujevića i ružnog prizora koji dočekuje turiste u njegovom gradu je zasigurno već dobro upoznat jer se kiosk nalazi prekoputa splitskog pazara na koji gradonačelnik redovito svrati vikendom u društvu supruge i djece, a nerijetko tuda prođe i na biciklu.

Alujević tvrdi da je spreman na dogovor i da se stalno obraća Gradu Splitu kako bi riješili problem. Zasad bez uspjeha.

Mađor: Grad Split nije ispunio svoju obavezu

U problemu su i plodouživatelj Stipe Mađor i ugostitelj Kaćunić. Mađor traži plaćanje punog najma, a s druge strane Kaćunić bi nesumnjivo imao bolji promet da mu gosti ne moraju sjedati za stolove s kojih gledaju na gradilište. Mađor kaže da on nema problem s Alujevićem, a tako je rekao i njemu, nego s Gradom Splitom koji nije ispunio svoju obavezu i oslobodio prostor za dovršetak radova.

"Katastrofa, ljudi se žale. S pravom, jer tražim punu cijenu najma. Obaveza Grada Splita je bila osloboditi obuhvat sve do kućice za autobuse. To je prošireno aneksom o produljenju radova. Četiri kioska su bila, svi su se maknuli, osim Alujevića. Ja bih sada trebao uništiti njegove instalacije, a on mi je rekao da će ih svojim prsima braniti. Tražio sam od Grada Splita da mi odgovore što misle napraviti, ali nisu se očitovali. Valjda su čekali da izbori završe. Nama treba sedam dana za popločati tu površinu. Taj čovjek radi bez papira i ne plaća najam", kazao nam je Stipe Mađor. 

Pitali smo ga i što je zamišljeno na tom povećanom obuhvatu. Hoće li on tu zamijeniti kioske nekakvom drugom komercijalnom djelatnošću.

"Ja sam predlagao fontanu ili kip da se napravi o mom trošku. Bitno je reći da ja na svoju ruku ništa ne mogu napraviti", kaže Mađor.

Kaćunić: Turisti dobijaju o Splitu potpuno krivi dojam, prvo što vide su bager, smeće i ograda

"Grad ovu situaciju mora hitno riješiti. Nije mi jasno da se to ne može urediti. Ako čovjek ima papire neka stoji, ali ovo se mora napraviti. Ovakav izgled ruži grad, stranci imaju o Splitu potpuno krivi dojam. Na tom mjestu 2.500 turista izlazi iz autobusa svakog dana i prvo što vide su bager, smeće i željezna ograda", kaže Goran Kaćunić, kojem dio štekata zjapi prazan zbog ograde gradilišta. 

Alujević: Kako su mogli napisati da je otpad uklonjen i da su radovi gotovi?!

"Ovo je strašan komunalni nered, pročelnik Cokarić ga štiti. Niz dopisa sam poslao da saniraju deponij građevinskog materijala. Ipak, Split živi od turizma, i ja tu obavljam neku djelatnost, ugroženi su sanitarni uvjeti, ali komunala Grada Splita štiti ovu situaciju i meni je krajnje nelogično da se to događa usred sezone. Dnevno dođe stotinjak turističkih autobusa i dobrodošlica im je građevinski komunalni otpad. Welcome to Split. Ovdje se događa čudna situacija. Početkom travnja bio je tehnički pregled, konstatirano je da je otpad uklonjen i da su radovi gotovi i da se može izdati uporabna dozvola. Dva mjeseca nakon toga vidimo kakvo je stanje", kaže Alujević. 

Prvo su došli miševi, a onda i policija

Na samom gradilištu pojavila se i policija. I to nakon miševa.

"U par navrata sam s Gradom dogovorio da ću izmijestiti kiosk kada dođe do oblaganja površine. Ponudio sam nekoliko puta da se dogovorimo, tu su bili pročelnici s Mađorom, bilo je to prije dva mjeseca, ali još nema nikakvog pomaka. Slao sam upozorenja, a 1. lipnja sam se odlučio na samopomoć, bila je hrpa otpada, pojavili su se miševi. Da bi spriječio sanitarne probleme, došli su prijatelji, odlučili smo počistiti. Mađor se tu našao i pozvao zaštitara da nas spriječi. Rekao sam da to želim samo očistiti, nakon 20-ak minuta došla je policija, da nemamo pravo čistiti i da se obratimo nadležnim tijelima. Svima sam se obratio, ali opet ništa", kaže Alujević. 

"Grad Split je imao godinu dana da nađu zamjensku lokaciju, nikad me nisu pozvali da riješimo taj problem, a nezakonito su nam ponudili drugu lokaciju koja ne zadovoljava minimalne uvjete. Pismeno sam se obratio gradonačelniku, očekujem njegov odgovor, ali sumnjam da će mu iznijeti kako stoje stvari. Sumnjam da su mu lažno prikazali stanje", pribojava se Alujević. 

Grad Split: S građevne čestice je uklonjen sav materijal, oprema i otpad

Pitali smo Grad Split zašto su potpisani dokumenti da je gradilište zatvoreno, premda, kao što je vidljivo, i dalje postoji ograda s natpisom Turistička palača i papirom o samom gradilištu. 

"Nisu istinite tvrdnje o nepropisno izdanoj uporabnoj dozvoli. Predmet zahvata za koji je izdana građevinska dozvola bili su radovi rekonstrukcije postojeće građevine. Uređenje javne površine na kojoj se nalazi bespravni kiosk te preostali materijal nije bilo predmet postupka građevinske i uporabne dozvole. Iz tog razloga, utvrđenje iz uporabne dozvole o uklanjanju neutrošenog građevinskog materijala, opreme te otpada na području gradilišta i prilaza, vjerodostojno je i točno. S građevne čestice predmetnog zahvata, uklonjen je sav materijal, oprema i otpad, i to do vremena tehničkog pregleda te je utvrđeno da je građevini omogućen uredan pristup, sve u skladu kako je propisano zakonom", stoji u odgovoru Tea Vojkovića, pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita. Vojković je konstatirao da upravo Alujević priječi uređenje preostalog dijela javne površine.  

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.