Otkriveni ostaci broda slavnog istraživača Jamesa Cooka?

Screenshot(ilustracija): Youtube (riječ je o suvremenoj replici Endeavoura)

POMORSKI arheolozi uvjereni su da su, nakon stoljećima duge potrage, pronašli olupinu broda slavnog moreplovca i istraživača kapetana Jamesa Cooka.

Kapetan Cook je, podsjetimo, ovim brodom išao na svoje povijesno putovanje na kojem je otkrio Australiju i Novi Zeland 1770. Kasnije je služio na britanskoj strani u Američkom ratu za neovisnost, a na kraju je potopljen kod američke obale u blizini Newporta, Rhode Island, 1778.

Znanstvenici: Potrebno je još mnogo rada prije nego možemo potvrditi otkriće

"Rani pokazatelji upućuju na to da je tim suzio moguće mjesto olupine HMB Endeavoura na jedno mjesto, što je vrlo obećavajuće. Potrebno je još mnogo detaljnog rada, analize i istraživanja prije nego što možemo definitivno reći da smo pronašli ostatke HMB Endeavoura Jamesa Cooka", rekao je ravnatelj australskog Nacionalnog pomorskog muzeja Kevin Sumpton.

Sumpton je za Guardian još rekao da ronioci trenutno u američkim vodama istražuju koja je od pet olupina točno Endeavour tako što skupljaju uzorke s lokacije. "Pažljivo prikupljamo vrlo specifične uzorke drva i provest ćemo forenzičku analizu da vidimo što imamo. Većina brodova potopljenih kod Newporta u to vrijeme izgrađeni su od američkog ili indijskog drva, ali Endeavour je izgrađen na sjeveru Engleske, uglavnom od hrasta", objasnio je. 

Cook na njemu 1770. otkrio Australiju

Kako javlja Sky News, replika ovog povijesnog broda, izgrađena krajem 20. stoljeća, usidrena je u luci Darling u Sydneyju kao podsjetnik na prekretnicu u povijesti Australije - Cookovo otkriće koje je prethodilo britanskoj kolonizaciji ovog kontinenta.

Cook je isplovio iz Plymoutha na Endeavouru 1768., a u travnju 1770. došao je do obale Australije, kao prvi europski brod u povijesti, kod zaljeva koji se danas zove Botany Bay. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.