Otkrivene nove naznake pete sile u svemiru. Mislilo se da ih je samo četiri

Foto: 123rf

MAĐARSKI fizičari otkrili su nove dokaze o postojanju pete fundamentalne sile u svemiru.

Attila Krasznahorkay s instituta za nuklearna istraživanja Atomki i njegovi kolege godinama su proučavali radioaktivno raspadanje nestabilnog izotopa berilija-8, a 2016. objavili su kako su naišli na neobično otkriće – da ga možda uzrokuje nepoznata čestica.

Sada je isti istraživački tim otkrio još jednu anomaliju, ovoga puta u energetskom prijelazu pri pobuđenom stanju jezgre helija, i smatra da ona ukazuje na postojanje te iste, tajanstvene čestice, piše New Scientist.

Četiri poznate sile

U fizici se danas tradicionalno razlikuju četiri osnovna međudjelovanja, odnosno četiri temeljne sile: gravitacijska, elektromagnetska, slaba i jaka nuklearna sila. Prve dvije su odavno poznate i lako se opažaju i na velikim udaljenostima. Druge dvije vidljive su samo na udaljenostima u atomskim razmjerima.

Mađarski fizičari su izračunali da nova čestica ima masu od oko 17 megaelektronvolta, što je oko 33 puta veća masa od one koju ima elektron. Česticu su stoga nazvali - X17.

Teorijski fizičar Jonathan Feng, sa Sveučilišta California, smatra da čestica X17 može reagirati samo s neutronima, inače bi već prije bila otkrivena u drugim laboratorijskim eksperimentima. No, da bi to bilo istina, ne može koristiti neku poznatu prirodnu silu. Umjesto toga, mora biti u interakciji putem sile koja nije povezana s gravitacijom, elektromagnetizmom ili dvije poznate nuklearne sile.

Poveznica s tamnom tvari?

Fizičar Krasznahorkay sada čeka da druge, neovisne skupine potvrde postojanje ove čestice.

"Ukoliko se utvrdi da ona postoji, to bi otvorilo novi smjer u fizici čestica. Naime, X17 može biti veza između obične i tamne tvari“, smatra Krasznahorkay.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.