Oslobođen bijeli policajac koji je u SAD-u četiri puta upucao crnca

Foto: EPA

AMERIČKI tužitelji odbacili su optužbe protiv bijelog policajca Rustena Sheskeyja u pucnjavi na crnca Jacoba Blakea u gradu Kenoshi u Wisconsinu. Riječ je o incidentu koji je u kolovozu izazvao smrtonosne ulične prosvjede i rasplamsao rasne napetosti u SAD-u.

Odluka okružnog državnog odvjetnika Kenoshe Michaela Graveleyja da policajca Sheskeyja ne tereti za bilo koji zločin mogla bi potaknuti još demonstracija, koje su posljednjih godina često izbijale u SAD-u nakon što bi policija bila oslobođena od prijestupa u pucnjavama na Afroamerikance.

Tijekom policijske intervencije, koja je zabilježena snimkom na mobitelu, Sheskey je iz blizine u Blakeova leđa pucao sedam puta dok je Blake otvarao vrata automobila, pogodivši ga četiri puta, zbog čega je Blake ostao paraliziran od pojasa prema dolje.

U autu su bili Blakeovi sinovi

Službenici su rekli da je u Blakeovom automobilu bio nož, a Graveley je rekao da je Sheskey imao pravo na samoobranu.

Blakeov odvjetnik Ben Crump rekao je da je Blake pokušavao prekinuti sukob dviju žena kada je ustrijeljen pred trojicom njegovih sinova, starosti tri, pet i osam godina.

U jeku prosvjeda koji su uslijedili tinejdžer Kyle Rittenhouse otvorio je vatru puškom, ubivši dvojicu muškaraca i ranivši još jednog. Rittenhouse, koji danas ima 18 godina, optužen je za ubojstvo prvog stupnja i još pet kaznenih djela.

Ranije jučer izjasnio se da nije kriv po svim točkama optužnice na Okružnom sudu Kenoshe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.