KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Osječki stožer o 50% pozitivnih među testiranima: To nije alarmantno

Foto: Pixsell/Davor Javorovic

PODATAK da je gotovo 50 posto testiranih osoba u posljednja 24 bilo pozitivno na koronavirus u osječko-baranjskom Stožeru civilne zaštite ne smatraju alarmantnim, već posljedicom pravilne trijaže i fokusiranog testiranja.

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji testirano je 416 uzoraka, od kojih je 200 bilo pozitivno na koronavirus.

Načelnik Stožera Ivan Hampovčan izjavio je novinarima kako je očigledno da se pravilnom trijažom postupak testiranja fokusira na osobe za koje postoji realna procjena da su zaražene.

"Nema rasipanja i masovnoga testiranja, zato imamo pokazatelje da je između 40 i 50 posto testiranih pozitivno", rekao je Hampovčan.

"Većina onih koji budu upućeni u samoizolaciju ne ode na testiranje"

Na upit hoće li Stožer poduzimati nove mjere, s obzirom na takav omjer testiranih i zaraženih osoba, Hampovčan odgovara kako podatak o 50 posto zaraženih ne smatraju alarmantnim, nego, uvjetno rečeno, metodološki dobrim. 

"Nije cilj svaki dan testirati 5000 ljudi i doći do broja koji bi vjerovatno bio nešto veći", kazao je.

Ističe kako se često ponavljaju prigovori građana, koji dobiju mjeru samoizolacije, a onda danima čekaju testiranje.

"Svi koji budu upućeni u samoizolaciju ne idu automatski na testiranje. Većina ih niti ne ode, dio njih koji razviju simptome u iduća tri do četiri dana bude upućen na uzimanje uzorka", rekao je Hampovčan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.