Osijek uvodi električne automobile i bicikle za gradski prijevoz

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

GRAD Osijek odlučio je pokrenuti sustav dijeljenog prijevoza, tzv. car sharing i bike sharing. Naime, gradska uprava će u sklopu gradskog prijevoza, uz autobuse i tramvaje, građanima ponuditi i korištenje javnih električnih automobila i bicikala.

Projekt financiran iz EU fondova

Kako javlja Osijek031, radi se o projektu "I Share", koji je financiran iz EU fondova, a u sklopu kojeg će korisnici gradskog prijevoza na raspolaganje dobiti električne automobile i bikle kao opciju javnog prijevoza,.

Grad će u prvoj fazi projekta nabaviti osam električnih automobila, a u drugoj fazi projekta nabavit će električne bicikle. Usluge će biti objedinjene pod GPP-om koji će upravljati cijelim sustavom i održavati automobile i bicikle.

Kako će sve funkcionirati?

Kada se radi o korištenju automobila, Osijek031 javlja kako će sve funkcionirati tako da će korisnici putem aplikacije rezervirati automobil i voziti se njime unutar gradskog područja. Automobil će nakon korištenja vratiti na jedno od četiri stajališta automobila.

Iako cijena još nije utvrđena, Osijek031 piše kako se pretpostavlja da će pola sata iznositi 11 kuna, što je ekvivalentno cijeni jednokratne autobusne ili tramvajske karte u prvoj gradskoj zoni. Korisnici će automobile moći koristiti maksimalno dva sata.

Kada se radi o javnim biciklima, napravljena je studija izvedivosti i analiza troškova i koristi te se čeka raspisivanje natječaja preko ITU mehanizma što bi također moglo biti do kraja ove godine.

Osijek031 javlja i kako Grad planira nabavku 175 bicikala, mehaničkih i električnih, koja će biti dostupna na 25 stajališta po cijelom gradu. Ako građani imaju kartu za bus ili tramvaj, najam bicikala neće se naplaćivati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.