Orban opasno provocira Hrvatsku. Zagreb šuti

VIKTOR Orban, odnosno mađarske vlasti, prilično je ozbiljnom provokacijom posljednjih dana uznemirio regiju.

Provokacija iz Mađarske je ozbiljno naljutila Slovence koji već danima prozivaju vlasti u Budimpešti. No iako mađarska provokacija uključuje i Hrvatsku, iz vlade nisu ozbiljno reagirali.

O čemu se radi?

Ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade na svom je Twitteru objavio povijesni zemljovid Mađarske koji uključuje velik dio Slovenije, ali i dijelove Hrvatske poput Međimurja, dijela Baranje i Kvarnera.

Mađarska misli da su ogromni dijelovi Hrvatske oteti njima

Zemljovid je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, inače jednog od heroja mađarske desnice koji se, kako vidimo, ne ustručava objavljivati zemljovide koji jasno sugeriraju da bi značajni dijelovi Hrvatske trebali pripasti Mađarskoj.

Autori zemljovida tako sugeriraju da su nakon Prvog svjetskog rata i Trianonskog sporazuma Mađarskoj oteti ogromni teritoriji.

U opisu zemljovida piše kako su dvije trećine teritorija Mađarskoj oduzete.

Slovenci napali Orbana, Hrvatska šuti

U Sloveniji je objava ove karte na službenom kanalu mađarskih vlasti podigla jako puno prašine.

"Slovenija osuđuje objavu tog povijesnog zemljovida koja ne pridonosi jačanju europskih vrijednosti i dobrosusjedskim odnosima. Europska unija je nastala kao projekt kojim su prevladana povijesna opterećenja i mržnja među narodima i državama", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije u petak je reagirao i predsjednik Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja međusobnog  poštovanja i prijateljstva.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije "ni europsko ni miroljubivo".

Iz Hrvatske nitko nije reagirao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.