Optužili ga da je špijun: Talibani u Afganistanu pogubili 7-godišnjaka



GRUPA talibanskih militanata pogubila je u provinciji Helmand na jugu zemlje 7-godišnjeg dječaka, optuživši ga da je špijunirao za afganistansku vladu.

Prema izjavi glasnogovornika provincijske vlade Dawouda Ahmadija, koju prenose lokalni mediji, smrtna je kazna izvršena prije dva dana. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai oštro je osudio pogubljenje te najavio istragu o ovom slučaju. "Ne znam postoji li gori zločin, čak i od strane najnehumanije vojske na svijetu, koji netko može počiniti. Sedmogodišnji dječak ne može biti špijun. Sedmogodišnji dječak ne može biti ništa drugo nego dijete i pucanj u sedmogodišnjeg dječaka je zločin protiv čovječnosti", rekao je Karzai na konferenciji za novinare u Kabulu, na kojoj je govorio zajedno sa svojim gostom, britanskim premijerom Davidom Cameronom, koji je stigao u nenajavljeni posjet Afganistanu.

Neke strašne žrtve zaslužuju osudu, o drugima se šuti
 
Svoju zgroženost najnovijim talibanskim zločinom izrazio je i Cameron, rekavši kako je to "grozan zločin koji, ako je istinit, o talibanima govori više od bilo koje knjige, bilo kojeg članka i bilo kojeg govora".

No zanimljivo je ovdje pripomenuti kako nitko od govornika, ni domaćin Karzai ni njegov visoki britanski gost, u tom trenutku nisu osjetili potrebu ni želju na sličan način osuditi i sličnim teškim riječima ocijeniti na stotine, pa i tisuće "slučajnih", "kolateralnih civilnih žrtava" koje već godinama ostaju iza zračnih napada, bombardiranja i oružanih sukoba u kojima na tlu Afganistana sudjeluju pripadnici međunarodne vojne misije NATO-a. Među njima je bilo, a bit će ih i u budućnosti, i mnogo žena i djece. Te žrtve, kako se čini, nikome nisu "zločin protiv čovječnosti". Ili takve žrtve, koje ostaju iza velikih sila, nemaju istu težinu kao one koje ostaju iza talibana?  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.