OPREZ! Raspada se poznata zagrebačka petlja, a u gradu tvrde da je sve okej

Foto: Index

NAJVIŠI nadvožnjak petlje nad zagrebačkom Slavonskom avenijom više ne može podnijeti opterećenje teških kamiona, barem ako je suditi po jučer postavljenom privremenom znaku. Na njemu je od jučer do jutros u 9 h stajalo ograničenje od 3.5 tone, vozila teža od toga ne smiju više preko petlje koja bi ih iz smjera zapada trebala spustiti na Držićevu u smjeru juga.

Policija čeka na vrhu

No, vozači kamiona ili nisu vidjeli ili su zanemarivali taj znak, ili su već tako navikli voziti tuda pa su svejedno ulazili na nadvožnjak. A na vrhu ih čekala policija koja ih zaustavljala i nije im dozvoljavala da nastave vožnju. Tako je bilo i jutros dok se provodio inspekcijski pregled potpornih stupova nadvožnjaka.

Pomalo je paradoksalno da je policija zaustavljala kamione tek na vrhu nadvožnjaka, ako je već opasno opterećivati ga, umjesto da im i ne dozvoli da se na njega uspnu. Teškim i dugačkim kamionima gotovo je nemoguće vratiti se natrag na Slavonsku aveniju, najprometniju cestu u državi. Da bi u tome uspjeli, trebalo bi potpuno zatvoriti promet na njoj dok se oni u rikverc ne vrate s nadvožnjaka.

 Rekonstrukcija trebala početi još 2011.

 


Još 2011. godine najavljena je potpuna rekonstrukcija Slavonske avenije koja je trebala koštati preko milijardu kuna, a trebala je biti dovršena do kraja prošle godine. Međutim, od toga, kao ni od mnogih drugih obećanja, nije se dogodilo baš ništa.

Fantazije o sedmotračnom gradskoj autocesti ostale su samo fantazije, a očito se nije radilo ni na redovnom održavanju pa nadvožnjaci propadaju. Baš kao što propadaju stari mostovi preko Save koji su također u katastrofalnom stanju. Petlja je izgrađena ’70-ih godina prošloga stoljeća i otad se u nju, osim promjene rasvjete, ništa nije ulagalo. Odavno je već zatvoren njen lijevi trak. Policija ga je koristila kao zgodnu zamku za neoprezne i prebrze vozače.


Gradski ured za promet tvrdi da je sve u redu


O petlji smo poslali i upit Gradskom uredu za promet, iz kojeg nam je odgovoreno da je do ograničavanja prometa došlo zbog anonimne prijave građana.

"Zbog anonimne dojave građana vezane uz stup III. nivoa petlje Držićeva, prometovanje vozila težih od 3,5 t privremeno ograničeno, a sve zbog provjere stupišta i pregleda cestovnog objekta od strane nadležnih službi, djelatnika Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, djelatnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo komunalne poslove i promet, djelatnika Uprave prometne inspekcije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te ovlaštenih inženjera, koje je obavljeno danas u 9 h. Nalaz komisije utvrdio je da ne postoji potreba za ikakvim restrikcijama te je sukladno tome doneseno Rješenje o ukidanju mjera zabrane prometovanja vozila na III. nivou petlje", navodi se u odgovoru Gradskog ureda za promet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.