Oluja poharala Dalmaciju, u Splitu je puhalo jugo stoljeća. Pogledajte snimke

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

JADRAN je u utorak pogodila jedna od najjačih oluja ove godine, a jugo koje je puhalo u Splitu najjače je jugo ovoga stoljeća.

Posebno je žestoko bilo u Dalmaciji gdje je olujno pa i orkansko jugo nosilo sve pred sobom. Čupalo je stabla i bacalo ih po automobilima i cestama. Mnoge ceste su blokirane, a materijalna šteta je velika.

Dok je u Dalmaciji najgore bilo tijekom dana, Istru je jugo s orkanskim udarima pogodilo sinoć. Na prometnicama južne Istre padala su stabla, a baš kao u Dalmaciji, poplavile su rive. 

Jugo je jutros u postupnom slabljenju i okretanju na jugozapadni i zapadni vjetar. 

Razmjere njegove snage i divljanja mora tijekom jučerašnje oluje pokazuje kompilacija snimki nastalih diljem Jadrana.

U Splitu puhalo najjače jugo stoljeća

Vjetar koji je satima radio kaos u Dalmaciji ostat će zabilježen i u povijesti. 

Olujno jugo je na dubrovačkom području prelazilo 140 km/h, a u Splitu je na službenoj DHMZ postaji na Marjanu zabilježen orkanski udar od 134,28 km/h. Treća je to najveća brzina juga u Splitu službeno zabilježena u posljednjih 60 godina.

Jači udar juga zabilježen je 24. studenog 1987. godine, kada je zapuhalo 138,60 km/h te 1. veljače 1986., kada je izmjereno 149,04 km/h. Čak i legendarno jugo, koje je puhalo 19. studenog 1999. godine i kada je more poplavilo cijelu Rivu sve do Dioklecijanove palače, bilo je slabije od jučerašnjeg. Tada su najjači izmjereni udari iznosili 130,92 km/h, što znači da je jučerašnje jugo bilo najjače u ovom stoljeću. 

Rekordna plima i poplavljeni gradovi

Kaštela bilježe pak rekordnu plimu. More je poplavilo kompletne niže dijelove obale, a u nekim dijelovima Kaštela more je dopiralo do kućnih pragova. Koliko je situacija bila alarmantna, pokazuje i to što su iz Grada Kaštela dijelili građanima vreće s pijeskom.

"Vatrogasci i djelatnici Vlastitog pogona u tijeku jednog sata podijelili su vreće s pijeskom koje su imali uskladištene te za ovu noć vreća s pijeskom više nema", rekao je jučer za Dalmaciju danas Mare Gotovac iz Vlastitog komunalnog pogona.

Poplavljeni su bili i obalni dijelovi brojnih gradova na obali i otocima, od Dubrovnika, preko Omiša, Splita, Trogira i Šibenika, pa sve do Istre i otoka. Poplavljene su plaže, rive, kuće i poslovni prostori, valovi su razbijali brodove o obalu, a neke su i potopili. Prava šteta bit će poznata tek nakon što sve prođe.

Vjetar u slabljenju, ali bit će česte kiše u Dalmaciji koja može biti obilna

Danas se nastavlja umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz povremenu kišu, a ujutro u unutrašnjosti i mjestimičnu maglu.

Na Jadranu i područjima uz njega kiša će biti češća, lokalno i obilna, osobito u Dalmaciji. Najmanje kiše očekuje se u istočnim krajevima. Prema kraju dana postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, na istoku prolazno jak.

Na Jadranu jako i olujno jugo u postupnom slabljenju i okretanju na jugozapadni i zapadni vjetar, najprije na sjevernom dijelu. Najviša dnevna temperatura između 10 i 16, a u Dalmaciji i Slavoniji između 16 i 20°C.

Evo i prognoze po regijama Državnog hidrometeorološkog zavoda. 

Prognoza po regijama

Istočna Hrvatska: Promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja te neuobičajeno toplo. Malo kiše može pasti ponajprije na zapadu Slavonije, dok bi na krajnjem istoku moglo biti uglavnom suho. Ujutro mjestimice magla i niska naoblaka. Puhat će umjeren jugoistočni vjetar, na krajnjem istoku prolazno jak. Jutarnja temperatura od 10 do 14, a najviša dnevna između 15 i 19°C.

Središnja Hrvatska: Promjenjivo i pretežno oblačno, mjestimice može pasti i kiša, ponajprije u poslijepodnevnim satima. Ujutro magla i niski oblaci. Krajem dana postupni prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od 7 do 11, a najviša dnevna između 12 i 15°C.

Gorski kotar i Lika: Promjenjivo i pretežno oblačno uz povremenu kišu, a lokalno još može biti izraženijih pljuskova, ponajprije u prvom dijelu dana. Popodne i krajem dana postupni prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Vjetar slab, u Lici do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura uglavnom od 4 do 9, a najviša dnevna između 8 i 12°C.

Istra: Oblačno povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom te obilnom oborinom, uglavnom prijepodne. U drugom dijelu dana prolazno smanjenje naoblake. Puhat će umjereno do vrlo jako jugo, na udare i olujno jugo koje će tijekom dana slabjeti i na dijelu područja okrenuti na umjeren do pojačan zapadnjak i jugozapadnjak koji će navečer posve oslabjeti. More će biti umjereno valovito do valovito, prijepodne ponegdje i jače valovito, u noći u smirivanju. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 13 do 15°C, u unutrašnjosti Istre od 10 do 12°C, a najviša dnevna od 15 do 17°C.

Sjeverni Jadran: Promjenjivo oblačno uz povremenu kišu koja još tijekom jutra lokalno može biti obilna. Popodne prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Jako i olujno jugo će prijepodne slabiti i okretati na jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura od 12 do 15, a najviša dnevna između 14 i 17°C.

Dalmacija: Promjenjivo i pretežno oblačno uz povremenu kišu, lokalno i obilnu, a može i zagrmjeti. Krajem dana postupni prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Jako i olujno jugo će popodne slabiti i okretati na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura od 14 do 17, a najviša dnevna između 15 i 19°C.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.