Olli Rehn: Slovenska blokada mora prestati čim Ahtisaarijevo "vijeće mudraca" počne s radom

MEĐUNARODNI sud pravde nije jedina opcija u graničnom sporu Slovenije i Hrvatske, kazao je Olli Rehn u razgovoru za austrijski list Die Presse. Rehn vjeruje kako se spor mora riješiti bilateralno i u skladu s međunarodnim pravom, ali ipak tvrdi kako će Hrvatska možda morati odustati od inzistiranja da svoj slučaj iznese pred sudom u Haagu.

"Hrvatska ne smije biti žrtveni jarac", naslov je intervjua s Ollijem Rehnom, u kojem europski povjerenik za proširenje, između ostalog, tvrdi kako Slovenija mora prekinuti blokadu pregovora čim Ahtisaari i njegov tim započnu s radom. Ahtisaarijeva medijacijska ekipa, koju austrijski novinar naziva "vijeće mudraca", predstavlja, prema Rehnovom mišljenju, "bilateralno rješenje između Hrvatske i Slovenije koje mora zadovoljiti načela Ujedinjenih naroda jer su se na početku pregovora sve strane dogovorile kako će poštovati ta načela".

"Slovenija mora prekinuti blokadu čim 'vijeće mudraca' počne sa svojim djelovanje. Nadam se kako ćemo tada otvoriti sva pregovaračka poglavlja koja je Slovenija blokirala i da ćemo ih zatvoriti prema planu. Pregovori se mogu nastaviti paralelno s radom Ahtisaarijevog 'vijeća mudraca'", kaže Rehn, ali ipak upozorava da je Hrvatska, čak i bez slovenske blokade, još daleko od zadovoljavanja standarda Unije. "Vidjeli smo da su provedeni napori u reformi pravosuđa i borbi protiv kriminala i korupcije, ali tek moramo vidjeti hoće li se to provesti u praksi. Također, još predstoji posljednja dionica u preustroju brodogradnje".

"Ja iskreno vjerujem da Hrvatska vlada čini sve što može kako bi ostvarila pristupne kriterije Europske unije", kaže Rehn koji je odbacio govorkanja da Hrvatska koristi spor sa Slovenijom kao izgovor za neprovođenje reformi. Rehn dodaje kako se Europska komisija nada da će tehnički pregovori biti završeni do kraja godine, ali točan datum ulaska Hrvatske u EU još ne želi predviđati. "Kad je riječ o ratifikaciji, postoje različite procjene. Komisija ne želi navesti točan datum". Hannes Swoboda, pak, nije imao taj problem te je jasno kazao kako će Hrvatska u EU ući 2012. No, postoji jedna opcija koju nitko ne želi razmotriti: Što ako se spor sa Slovenijom ne riješi?

"Ne želim crtati vraga na zid", kaže Rehn, koji ne želi razmatrati mogućnost da bi Hrvatska mogla ostati izvan Unije još pet godina. "Hrvatska bi ulaskom u EU dobila stabilnost koja joj je potrebna zbog krize. A Europska unija bi dobila jedan sukob manje na Balkanu", kaže Rehn koji zaključuje kako "zemlje protiv Hrvatske i Srbije ne smiju biti žrtveno janje" u unutarnjim previranjima i prepucavanjima među članicama Unije.

P.V.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.