Sve veći problem u SAD-u, ogroman porast spolnih bolesti

Foto: Wikipedia

AMERIČKI Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je prošli tjedan svoje izvješće o praćenju spolno prenosivih bolesti za 2022., koje pokazuje da su brojke obolijevanja od sifilisa i klamidije posljednjih godina u SAD-u dosegnule rekordne razine te da se nacija nastavlja boriti za kontrolu nad epidemijama spolno prenosivih bolesti (SPB).

Nacionalna koalicija direktora SPB-a (NCSDDC) u svojem je nedavno objavljenom izvješću upozorila da podaci pokazuju da su incidencije sifilisa tijekom zadnjih pet godina porasle čak 80%.

Tri faze sifilisa

Sifilis se kod odraslih širi putem vaginalnog, analnog ili oralnog seksa i ima tendenciju napredovanja u fazama. Prvi stadij obično uključuje ranice oko usta ili genitalija, dok drugi može izazvati osipe po tijelu i simptome slične gripi, uključujući vrućicu, glavobolju, grlobolju i umor.

Tijekom prve dvije faze bolesne osobe su najzaraznije. Sifilis rijetko napreduje do trećeg stadija, no tada može utjecati na organe i završiti smrću.

Posebno opasan je kongenitalni sifilis

Posebno opasan je kongenitalni sifilis koji se prenosi s majke na dijete tijekom trudnoće. Većina novorođenčadi koja pati od sifilisa nema nikakve simptome pa infekcije mogu proći nezapaženo. No bolest može uzrokovati zaostajanje i abnormalnosti u razvoju, gluhoću, napadaje te čak i smrt.

Porast od gotovo 1000%

Novi dokument posebno ističe da je u SAD-u zabilježeno alarmantnih 3755 slučajeva kongenitalnog sifilisa kod djece, što je porast od 937% u jednom desetljeću. U samo jednoj godini broj slučajeva kongenitalnog sifilisa u SAD-u porastao je za 31%, a najugroženija su crnačka djeca.

U 2022. gotovo sve od ukupno 50 saveznih američkih država zabilježile su slučajeve kongenitalnog sifilisa, međutim, čak 57 posto svih slučajeva zabilježeno je u samo pet država - Teksasu, Kaliforniji, Arizoni, Floridi i Louisiani. Ove infekcije uzrokovale su smrt 282 novorođenčadi i dojenčadi.

Stručnjaci smatraju da je 88% tih smrti moglo biti izbjegnuto da je postojalo pravovremeno testiranje i liječenje tijekom trudnoće.

Manjak lijekova i zdravstvenog osoblja

NCSDDC tumači da novoobjavljene brojke o spolno prenosivim bolestima (SPB) potječu iz 2022. te da ne odražavaju dodatni utjecaj na situaciju koji je mogla stvoriti nestašica lijeka za liječenje kongenitalnog sifilisa Bicillin L-A, koja je započela na proljeće 2023., ali i rezovi u medicinskoj radnoj snazi provedeni prošlog ljeta zbog dugova u zdravstvu.

"Posljednji podaci CDC-a o SPB-u pokazuju da se naša nacija suočava s javnozdravstvenom krizom koja se brzo pogoršava sa stvarnim životima na kocki. SPB – osobito sifilis – nastavit će izmicati kontroli sve dok administracija i Kongres zajednicama ne osiguraju potrebna sredstva za pružanje najosnovnijih usluga pregleda, liječenja i prevencije", upozorava koalicija.

"Podaci nadzora iz 2022. pokazuju da su milijuni ljudi bili pogođeni infekcijama koje su se u potpunosti mogle spriječiti. Međutim, žene i bebe sve više su prisiljene snositi najrazornije posljedice nacionalne epidemije SPB-a dok sifilis i kongenitalni sifilis nastavljaju bjesnjeti zbog nedostatnog liječenja i rezova u radnoj snazi, a napadi na zdravstvenu skrb žena samo pridonose vatri.

Novonajavljena federalna radna skupina za sifilis i ograničeni uvoz Extencillinea koraci su u pravom smjeru, no nacija treba odgovor koji u potpunosti odgovara trenutku: onaj koji spaja novu pozornost ministarstva zdravstva (HHS ) s resursima koji su zajednicama potrebni kako bi se postigao oporavak nakon prošlogodišnjih rezova u javnozdravstvenoj radnoj snazi te kako bi se implementirale osnovne usluge pregleda i liječenja koje preporučuje HHS", dodaje Koalicija.

Upozorenje Bidenu na smanjivanje financiranja zdravstva

Prošle godine direktor NCSDDC-a David Harvey upozorio je da će, ako predsjednik Joe Biden nastavi smanjivati financiranje zdravstva, njegova gesta kojom je pokazao da je svjestan važnosti prevencije SPB-a neizbježno propasti.

Autori novog upozoravajućeg dokumenta pišu da administracija predsjednika Bidena zaslužuje pohvalu zbog toga što je skrenula pozornost na najtežu posljedicu nacionalne epidemije SPB-a – kongenitalni sifilis – no ističu da "predobro znaju da će se savezno vodstvo pokazati šupljim ako zajednice ne dobiju financiranje koje je potrebno za rješavanje problema".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.