Od siječnja raste minimalna satnica za studente

Foto: Sveučilište u Splitu

SLJEDEĆE godine raste minimalna studentska satnica, objavilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U Odluci o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2023. godinu Ministarstvo navodi da će minimalna satnica iznositi 4.98 eura neto.

Za rad nedjeljom, blagdanom i za noćni rad između 22 i 6 sati ujutro satnica će biti uvećana za 50 posto. Za te dane studenti će dobiti satnicu od 6.57 eura. Preračunato u kune, studenti će za redovan rad po satu dobivati 33 kune i 49.50 kuna za rad nedjeljom, blagdanom i noću. 

Studentska satnica povećana i ove godine

Odluka stupa na snagu 1. siječnja. Ove godine u siječnju minimalna satnica za studente iznosila je 29.30 kuna. Studentska satnica se povećala nakon što je određeno da će minimalna plaća u Hrvatskoj za sljedeću godinu iznositi 4219,32 kune. Preračunato u eure, to je 560 eura neto plaće. U brutu, to je iznos od 700 eura, odnosno 5274,15 kuna.

Minimalna studentska satnica izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160. To je propisano prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.