Od jutros nas na Zemlji ima sedam milijardi!



OD JUTROS na Zemlji nas ima sedam milijardi, poručili su iz Ujedinjenih naroda koji su bebu Danicu Day Camacho, koja se rodila u Manili na Filipinima, proglasili 7-milijarditim stanovnikom Zemlje.

Beba se rodila par minuta prije ponoći, a sretni roditelji 2,5 kilograma teške bebe dobili su od UN-a uvjerenje kako se radi o 7-milijarditom stanovniku. Recimo kako bi prema prognozama UN-a svjetska populacija za četrdeset godina mogla dostići brojku od devet milijardi ljudi, a UN je najavio kako će održivi razvoj od sada biti na listi prioriteta njihova rada.



"Postupci koje sad provedemo utjecat će hoćemo li imati zdravu, održivu i prosperitetnu budućnost ili će ona biti označena okolišnim i ekonomskim nazadovanjem", objavio je UN dodajući kako se rekordni rast stanovništva može protumačiti kao uspjeh jer znači da ljudska rasa živi duže, a broj zdravih novorođenčadi je porastao.

USA Today: Recesija i depresija usporit će rast stanovništva

Kako piše USA Today, ovaj povijesni događaj zapravo je opet otvorio stare rasprave o kontroli rađanja, zaštiti prirodnih resursa te potrebi smanjivanja potrošnje. Također otvara se i vječno pitanje: Koliko Zemlja može izdržati ljudi sa svojim resursima. Naglašava se kako je samo u zadnjih 40 godina broj stanovnika udvostručen, a riječ je o najbržem rastu stanovnika u povijesti.


No mnogi gledaju na 7-milijarditog stanovnika s ekonomske strane, pa tako Robert Lang, sociolog s Sveučilišta Nevada-Las Vegas, ističe kako je 1999. godine kada nas je bilo 6 milijardi ekonomija bila u "hyperdriveu" dok je danas ona u recesiji, što je zapravo razlog za pesimizam.

"Recesija i depresija imaju tendenciju da smanje broj stanovnika, posebice u razvijenim nacijama", kaže se u izvještaju USA Today.

Zion, Indijac s najvećom obitelji na svijetu

CNN je povodom sedam milijarditog stanovnika objavio priču o Zionu iz Indije (navodi samo ime) koji ima najveću obitelj na svijetu. Naime, on ima 39 žena, 86 djece i 35 unuka. Kaže da ga vijest o 7-milijarditom stanovniku ne uzbuđuje previše jer "Bog nas je izabrao da imamo velike obitelji". 




 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.