Od 4. srpnja nove registarske tablice

Foto: FAH

OD 4. srpnja uvode se nove registarske tablice koje će s lijeve strane imati grb Europske unije i oznaku za Hrvatsku - HR, no stare tablice nećete morati mijenjati.

Izgled ostaje isti

Definirano je to u Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o registraciji i označavanju vozila kojem je priložen i izgled novih registracijskih tablica, a sve nam je potvrdio i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Kao što je Orepić i najavljivao, izgled tablica ostaje potpuno isti, osim već spomenute plave oznake na lijevom rubu, a zasad nema promjene ni u broju gradova koje imaju vlastite oznake.

"Ostajemo u istoj formi i istom izgledu tablice, ne dolazi u obzir da to sad mijenjamo. Dovoljno smo ljudima zakomplicirali život, ne moramo još i registarskim tablicama", rekao je za Index ministar Orepić.

Neke tablice puno jeftinije

Otkrio nam je i da će sve registarske tablice pojeftiniti. Najjeftinije, standardne tablice tako više neće koštati 76 kuna, nego 65 kuna, odnosno 11 kuna manje, a unaprijed zadane brojčane i slovne oznake pojeftinit će čak 100 kuna pa će tako koštati 278, umjesto dosadašnjih 378 kuna.

Najviše će pojeftiniti tablice po narudžbi, odnosno vlastite kombinacije riječi ili brojeva koje više neće koštati gotovo 7 tisuća kuna, nego oko 2 tisuće kuna.

Ništa od redizajna i vlastitih oznaka za manje gradove

Podsjetimo, bivša je vlada prije više od godinu dana raspisala natječaj za novi izgled registarskih tablica na kojem je prvu nagradu odnijelo rješenje Nikole Đureka, Damira Bralića, Andrije Mudnića i Luke Reichera, uz suradnju Borisa Ljubičića. Na njemu, kao ni na druga dva nagrađena rada, nije bilo klasičnog grba, nego stilirana verzija s crvenim i plavim kvadratićem.

Nakon pobune dijela javnosti i reakcije tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić objavio je da će se u nagrađeni dizajn umjesto kvadratića vratiti grb.Na to su se pobunili nagrađeni dizajneri koji nisu željeli da se zadire u njihov dizajn, a rekli su da se od njih tražilo da izostave klasičan grb. Vlastite oznake prema prijedlogu bivše vlade trebalo je dobiti svih 128 gradova.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.