Obrana Johna Demjanjuka ponovno traži odgovdu suđenja



OBRANA optuženog nacističkog ratnog zločinca Johna Demjanjuka ponovno je zatražila odgodu suđenja, i to na neodređeno vrijeme, kako bi se mogla pripremiti na kvalitetno iznošenje obrane.

Branitelj 89-godišnjeg Demjanjuka, Ulrich Busch, zatražio je neodređeno dugu odgodu suđenja, a osim toga je zatražio i a se iz procesa udalje žrtve tužitelji, njihovi odvjetnici, te da se zatraži dostavljanje ogromnog broja podataka iz SAD-a, Izraela, Poljska, baltičkih zemalja, Ukrajine, Češke i Uzbekistana.

Predsjednik sudskog vijeća u Munchenu nije imao razumijevanja za te zahtjeve. Budući da je sud već dopustio da i navodne Demjanjukove žrtve sudjeluju kao tužitelji, ta se odluka ne može osporiti, rekao je.

Prati suđenje iz kreveta

Demjanjuk, kome se zdravlja naglo pogoršalo početkom prosinca, raspravu je pratio iz pomičnog kreveta, a uz njega su bili bolničari. Zbog njegova lošeg zdravlja, rasprava u svakom danu ne smije trajati duže od dva puta 90 minuta.

Tijekom procesa, koji od samog početka prikuplja veliku medijsku pažnju, do svibnja bi trebalo biti održano 35 rasprava. Demjanjuk se još uvijek nije izjasnio o krivnji.

Optužen je za sudjelovanje u ubojstvima 29,700 Židova u koncentracijskom logoru Sobibor u Poljskoj 1943. On je ranije negirao optužbe i tvrdi da je u logoru bio samo sovjetski zarobljenik.

Ranija suđenja

Demjanjuk je u 80-im godinama prošlog stoljeća već izašao pred sud. U Izraelu se našlo dokaze da je upravo on bio zloglasni čuvar nadimka "Ivan Grozni" u koncentracijskom logoru Treblinka. Demjanjuk je tada deportiran iz SAD-a u Izrael, gdje je 1988. osuđen na smrtnu kaznu. Izraelski Vrhovni sud poništio je tu presudu, jer je ustvrdio da nije predstavljen dovoljan broj dokaza koji bi ju potvrđivali.

2002. je američko ministarstvo pravosuđa optužilo Demjanjuka da je bio čuvar u logoru Sobibor i oduzelo mu državljanstvo zbog sumnje da je lagao o svojoj nacističkoj prošlosti da bi državljanstvo dobio. U svibnju prošle godine izručen je Njemačkoj, gdje mu se sudi za sudjelovanje u ubijanju Židova u Sobiboru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.