Ukrajinska vojska i proruski separatisti pridržavaju se primirja

Ilustracija: EPA

UKRAJINSKA vojska i proruski pobunjenici, sukobljeni na istoku Ukrajine proteklih šest godina su potvrdili da se pridržavaju novog prekida vatre koji je stupio na snagu u ponoć.

"Korištenje svakog oružja, uključujući vatreno oružje, je zabranjeno", priopćila je novinska agencija Donjeck (DNA) koja je u rukama proruskih separatista.

I druga veća pobunjenička skupina, iz regije Luhanska, izdala je slično priopćenje, a pridržavanje prekida vatre je potvrdila i ukrajinska vojska.

Od izbijanja sukoba 2014., nakon svrgavanja proruskog predsjednika u Kijevu i potom ruske aneksije Krima, zaredalo se više od 20 neuspjelih prekida vatre.

Do sada poginulo preko 13 tisuća ljudi

Rusija, koja predstavlja pobunjenike na međunarodnim mirovnim pregovorima, ustrajno odbacuje optužbe da je direktno umiješana u oružani sukob.

Prema UN-u, u tom je sukobu do sada poginulo više od 13.000 ljudi.

Napetosti između Ukrajine i Rusije ponovo su uzavrele uoči najnovijeg prekida vatre jer Ukrajina poziva na reviziju sporazuma o prekidu vatre potpisanog u Minsku 2015.

Novo ukrajinsko vodstvo odbacuje zahtjev za većom autonomijom područja Donjecka i Luhanska, tvrdeći da je prethodno vodstvo stavilo svoj potpis na sporazum pod pritiskom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.