Objavljena nova prosječna plaća u Hrvatskoj

Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

PROSJEČNA mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama za kolovoz iznosila je 7679 kuna, što je nominalno više za 8.9, a realno niže za tri posto u odnosu na lanjski kolovoz te nominalno za 1.4, a realno 1.3 posto više u odnosu na plaću za srpanj, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).

Međugodišnji realni pad plaća posljedica je rekordne inflacije. Potrošačke cijene u kolovozu bila su 12.3 posto veće nego u istom mjesecu prošle godine, a u rujnu je inflacija ubrzala na 12.8 posto. 

Medijalna neto je 6594 kune 

Medijalna neto plaća za kolovoz ove godine iznosila je 6594 kune što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Za razdoblje od siječnja do kolovoza ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 7583 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2021. nominalno više za sedam posto, a realno niže za 2.3 posto.

Najviša prosječna plaća 13.091 kunu

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u pravnim osobama za kolovoz isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 13.091 kune, a najniža u proizvodnji odjeće, 4928 kuna. 

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za kolovoz iznosila je 41.26 kuna, što je u odnosu na srpanj niže za 6.6 posto, a u odnosu na isti mjesec prošle godine više za 3.3 posto.

U kolovozu su prosječno odrađena 183 plaćena sata, što je u odnosu na srpanj više za 9.6 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u vodenom prijevozu (193), a najmanji u socijalnoj skrbi bez smještaja (169).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.