Objavljena najdetaljnija snimka svemira do sada

Foto: NASA/ESA

ZNANSTVENICI su upravo predstavili najdetaljniju, mogli bismo reći, obiteljsku fotografiju svemira. Naime, na ovoj panorami galaktičke povijesti prikazane su stare galaksije i one tek u nastanku, razvijeni svjetovi u punom cvatu i oni koji su doživjeli kraj svoga postojanja, piše Live Science.

Najnovija fotografija, nazvana "Hubble Legacy Field" sastoji se od oko 7.500 opservacija teleskopa Hubble koje je sproveo tijekom posljednjih 16 godina. Na konačnoj kompozitnoj fotografiji, odnosno najobuhvatnijem prikazu svemira do sada, vidi se oko 265.000 galaksija od kojih su mnoge toliko udaljene da je njihovom svjetlu trebalo milijarde godina da dođe do nas, odnosno do svemirskog teleskopa Hubble.  

Snimio galaksije nastale nakon Velikog praska

"Na ovoj pojedinačnoj snimci, vidimo cjelokupnu povijest nastanka galaksija u svemiru, od vremena kada su bile 'dojenčad' pa do vremena kada su se u potpunosti razvile u 'odrasle' galaksije ", rekao je astronom i voditelj projekta Garth Illingworth sa Sveučilišta California.

Starost galaksija se proteže od 13,3 milijarde godina do samo 500 milijuna godina nakon nastanka svemira u Velikom prasku, piše NASA Hubble. Malene i najudaljenije galaksije na snimci mogle bi se usporediti s početnim nastambama i naseljima iz kojih su se razvili današnji veliki galaktički gradovi puni zvijezda.

Projekt je počeo s crnim i praznim prostorom u svemiru

Nevjerojatnu fotografiju "Hubble Legacy Field" znanstvenici su objavili 2. svibnja, no sam projekt je započeo mnogo, mnogo ranije. Astronomi su, naime, davne 1995. godine odlučili usmjeriti Hubble prema naizgled crnom i praznom prostoru u svemiru te ga snimati 10 uzastopnih dana.

Rezultati su ih iznenadili. Taman i nezanimljiv dio svemira pretvorio se u snimku punu galaktičkog života, odnosno u fotografiju koja je sadržavala tisuće do sada neviđenih galaksija. Sliku su znanstvenici nazvali imenom "Hubble Deep Field".

Hubble je od tada gotovo tri desetljeća snimao razne dijelove svemira svaki dan i odradio desetke tisuća sati promatranja. Astronomi se stoga nadaju da će ovaj kombinirani mozaik posljednjih 16 godina Hubbleovih promatranja, inspirirati nadolazeće generacije astronoma da otkriju tajne koje se skrivaju iza tih mnogobrojnih svjetova.

Novo “nebesko oko“

NASA planira uskoro nadmašiti ovu nevjerojatnu snimku. Naime, sredinom 2020-ih trebala bi lansirati novo “nebesko oko“, odnosno teleskop Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST). Ako sve pođe po planu, WFIRST će snimati 100 puta veću površinu od one koju je snimao Hubble.

Kompozitnu fotografiju "Hubble Legacy Field" u punoj rezoluciji možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.