Objavljen tajni dokument: Iranski dronovi-kamikaze puni su europskih komponenti

Foto: Profimedia

Iranski dronovi-kamikaze korišteni u posljednjim napadima na ukrajinske gradove puni su europskih komponenti, navodi se u tajnom dokumentu koji je Kijev poslao svojim zapadnim saveznicima i u kojem traži isporuku projektila dugog dometa za napad na proizvodna mjesta u Rusiji, Iranu i Siriji. U dokumentu od 47 stranica koji je ukrajinska vlada podnijela vladama G7 u kolovozu tvrdi se da je u prethodna tri mjeseca bilo više od 600 napada na gradove pomoću dronova sa zapadnjačkom tehnologijom.

Prema izvješću do kojeg je došao The Guardian, 52 električne komponente koje su proizvele zapadne tvrtke pronađene su u dronu Shahed-131, a 57 komponenti u modelu Shahed-136, koji ima domet od 2000 km i brzinu od 180 km/h. Pet europskih tvrtki, uključujući poljsku podružnicu britanske multinacionalne kompanije, navedene su kao izvorni proizvođači identificiranih komponenti. "Među proizvođačima su tvrtke sa sjedištem u zemljama koalicije sankcija: Sjedinjenim Američkim Državama, Švicarskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Kanadi, Japanu i Poljskoj", tvrdi se u dokumentima.

Prema izvješću, Iran je već diverzificirao svoju proizvodnju korištenjem jedne sirijske tvornice, ali proizvodnja bespilotnih letjelica seli se u Rusiju, u središnju tatarsku regiju Alabuga, iako Teheran nastavlja isporučivati komponente.

Iran se odmiče od Rusije?

Iranska vlada navodno se pokušava odmaknuti od opskrbe Rusije oružjem i ne može se nositi s ruskom potražnjom i intenzitetom upotrebe u Ukrajini.
Među prijedlozima za djelovanje zapadnih saveznika Ukrajine - na koje oni vjerojatno neće pristati - raketni su udari na proizvodna postrojenja ovih dronova u Iranu, Siriji, kao i na potencijalno proizvodno mjesto u Rusiji.

U dokumentu nadalje stoji: "Gore navedeno mogu izvesti ukrajinske obrambene snage ako partneri osiguraju potrebna sredstva za uništenje." Nema sugestija da su zapadne tvrtke, čije su komponente identificirane, počinile bilo kakve prekršaje. "Iranska proizvodnja bespilotnih letjelica se prilagodila i uglavnom koristi dostupne komercijalne komponente, čija je opskrba slabo ili uopće nije kontrolirana", stoji u izvješću.

Prema ukrajinskom izvješću, carinski podaci pokazuju da je gotovo sav uvoz u Iran potjecao iz Turske, Indije, Kazahstana, Uzbekistana, Vijetnama i Kostarike.

Bart Groothuis, zastupnik u Europskom parlamentu i član pododbora za obranu i sigurnost Europskog parlamenta, rekao je da nije bilo dovoljno koordinacije među obavještajnim službama EU da se uhvate u koštac sa zloporabom zapadnih komponenti: "Mislim da mnoge europske obavještajne agencije čak i ne razmišljaju o sankcijama."

Dokument ukrajinske vlade - "Smrti u baražnom napadu: izvješće o bespilotnim letjelicama Shahed-136/131" - izrađen je uz pomoć ukrajinskog središnjeg istraživačkog instituta za naoružanje i vojnu opremu te obavještajnih službi. Pruža najažurniju analizu promjenjive ruske taktike bespilotnih letjelica i proizvodnih planova otkako je prva uporaba dronova Shahed zabilježena 13. rujna 2022. u regiji Harkiv u gradu Kupjansku.

Što još stoji u izvješću?

U izvješću stoji i sljedeće:

- pauza u napadima koja je trajala od 17. studenoga do 7. prosinca vjerojatno je posljedica prilagodbe dronova dizajniranih za toplu klimu na ukrajinsku zimu, što ukazuje na dodatnu suradnju između Rusije i Irana u proizvodnji i modernizaciji Shaheda 136/131;
- isporuke dronova Shahed-136/131 iz Irana u Rusiju odvijaju se preko Kaspijskog mora. Iz Teherana se dronovi šalju u iransku luku Amirabad, odakle se otpremaju u ruski lučki grad Mahačkalu;
- oznake na elektroničkim komponentama na dronovima korištenim u Ukrajini posljednjih mjeseci su uništene, vjerojatno uz pomoć lasera, a ruske snage počele su koristiti imena Geranium-1 i Geranium-2, što je vjerojatno dio sporazuma između Irana i Rusije da se prikrije uloga Irana;
- početkom srpnja u Ukrajini je oboren novi model Shahed-136 s oznakom "Y002", koji je možda bio sastavljen u novom proizvodnom pogonu u Rusiji. Primjerak je imao drugačiji oblik krila, što također može ukazivati na proizvodnju na novoj lokaciji;
- Rusija i Iran već rade na novom motoru za Shahed-136, koji bi trebao osigurati veću brzinu i domet.

Gdje se izrađuju koje komponente?

Širok raspon komponenti koje su proizvele zapadne tvrtke pronađen je u oborenim modelima bespilotnih letjelica, navodi se u izvješću za G7, koji se sastoji od Francuske, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Japana, Italije i Kanade te EU.

Pumpa za gorivo koju je u Poljskoj proizvela njemačka tvrtka Ti Automotive, čija je matična kompanija britanski TI Fluid Systems, pronađena je u dronu Shahed-136, kao i mikrokontroler s ugrađenom flash memorijom i regulatorom napona s inhibitorom švicarske tvrtke STMicroelectronics, navodi se u izvješću.

U dronu Shahed-136 također je otkriven integrirani krug koji je napravio International Rectifier, podružnica njemačke tvrtke Infineon Technologies. TI Fluid Systems nije odgovorio na zahtjev za komentarom. Njihova oprema je dostupna trgovcima diljem Europe, a tvrtka je ranije objavila da ne prodaje svoje proizvode Iranu.

Što kažu tvrtke?

Glasnogovornik STMicroelectronicsa je rekao: "Radimo s više od 200.000 kupaca i tisućama partnera diljem svijeta. Ne dopuštamo ni potičemo korištenje naših proizvoda izvan njihove namjene. Imamo sveobuhvatan program usklađivanja globalne trgovine putem kojeg se pridržavamo svih međunarodnih trgovinskih pravila i propisa. Imamo interni program usklađenosti kontrole izvoza koji sadrži obuku i postupke za osiguranje usklađenosti s raznim izvoznim propisima. Kao dio tog programa, našim prodajnim kanalima dajemo smjernice kako bismo osigurali da svaka strana u našem opskrbnom lancu razumije svoju odgovornost za pridržavanje zakona i propisa."

Glasnogovornik Infineona rekao je da njegova kompanija nije prodavala komponente Iranu i da je prekinula poslovanje u Rusiji u ožujku prošle godine: "Usklađenost s važećim zakonima je od najveće važnosti za Infineon i mi smo uspostavili snažne politike i procese za usklađivanje s tim zakonima. Upućujemo naše kupce, uključujući distributere, da provode samo prodaje koje su u skladu s pravilima. Teško je kontrolirati prodaju tijekom cijelog vijeka trajanja proizvoda. Ipak, poduzeli smo opsežne mjere kako bismo osigurali poštivanje sankcija protiv Rusije s ciljem ne samo poštivanja slova već i duha sankcija."

U modelu Shahed-131 ukrajinski stručnjaci identificirali su 14-kanalni prilagodljivi integrirani sklop za upravljanje napajanjem i mikroprocesor nizozemske tvrtke NXP Semiconductor te tranzistor snage i integrirani krug tvrtke International Rectifier.

Pronađen je i 32-bitni mikrokontroler, 32-bitni procesor, mikrokontroler s ugrađenom flash memorijom i regulatorom napona s inhibitorom tvrtke STMicroelectronics te GPS tracker švicarske tvrtke U-blox.

Glasnogovornik U-bloxa rekao je za The Guardian sljedeće: "U-blox oštro osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu. Odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine U-blox je zaustavio svu prodaju Rusiji, Bjelorusiji i teritorijima koje je okupirala ruska vojska u Ukrajini, bez obzira na namjenu. Nedavno je U-blox također odlučio da neće prodavati članicama Euroazijske ekonomske unije, odnosno zoni slobodne trgovine s Rusijom. Od 2002. U-blox ima strogu politiku da se njegovi proizvodi ne smiju koristiti u oružju - uključujući sustave za identifikaciju ciljeva."

Glasnogovornica tvrtke NXP Semiconductor rekla je da traže nove načine za izbjegavanje zloporabe svoje tehnologije: "Ne toleriramo korištenje naših proizvoda u ruskom ili iranskom oružju ili bilo kojoj drugoj primjeni za koju naši proizvodi nisu dizajnirani ili licencirani. Nastavljamo se pridržavati zakona o kontroli izvoza i sankcijama u zemljama u kojima poslujemo i ne podržavamo nikakvo poslovanje u ili s Rusijom, Bjelorusijom i drugim zemljama pod embargom, uključujući Iran."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.