Obitelji preminulih od covida-19 u Bergamu tuže vlasti, traže odštetu

Ilustracija: EPA

ČLANOVI obitelji preminulih od koronavirusa u Italiji poduzimaju pravne korake protiv premijera, ministra zdravstva te predsjednika regije Lombardije zbog nemara u vođenju krize uzrokovane pandemijom, javlja The Guardian.

Članovi 500 preminulih osoba podnijeli su danas građansku tužbu u provinciji Bergamo, koja je bila teško pogođena tijekom prvog vala pandemije. Tvrde da su tri čelna čovjeka, Giuseppe Conte, Roberto Speranza i Attilio Fontana, sukrivci za smrt skoro 70.000 preminulih od covida-19.

U tužbi se traži 259.000 eura za obitelj svakog preminulog

U tužbi se navodi kako su tri čelnika odgovorna jer nisu na vrijeme stavili gradove Alzano Lombardo i Nembro u karantenu krajem veljače, unatoč preporukama znanstvenika. Tvrdi se kako nisu nadogradili nacionalni plan ni implementirali regionalni koji je trebalo napraviti.

Odvjetnica Consuelo Locati koja zastupa obitelji preminulih traži 259.000 eura odštete za svaku obitelj. Tužba je nastala na inicijativu skupine Noi Denuncremo, koja od travnja okuplja članove obitelji preminulih. Ova skupina je do sada u okviru istrage koju je pokrenulo tužiteljstvo u Bergamu u lipnju podnijela tristotinjak žalbi lokalnim vlastima u kojima detaljno opisuju kako su žrtve preminule.

Istraživanje je pokazalo tko je odgovoran za tragediju

Locati je rekla kako tijekom istrage na žalbama podnesenim tužiteljstvu nisu utvrđeni krivci ili zločinci. No objasnila je da je istraživanje koje su proveli posljednjih mjeseci dovelo do saznanja tko su odgovorni te su odlučili pokrenuti građansku parnicu.

Locati je rekla kako su vlasti odgovorne jer se nisu pridržavale pravila.

“Prema zakonu u Italiji je potrebno imati adekvatan nacionalni plan, a regionalne vlasti moraju prema njemu implementirati regionalni plan”, rekla je. Dodala je i kako ne samo da je nacionalni plan bio zastario već da nije uopće testiran da se vidi je li djelovao. Italija je prva europska zemlja koja je pogođena pandemijom. Plan koji je bio na snazi za pandemije u Italiji datirao je iz 2006. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.