Novo istraživanje pokazalo: Venecija će za 100 godina nestati pod vodom

Foto: Getty Images

NOVO istraživanje o klimi pokazalo je kako će Venecija kroz 100 godina završiti pod vodom ako se globalno zatopljenje nastavi ovim tempom.


Predviđa se da će se razina Sredozemnog mora podići za 140 centimetara do 2100. godine. Taj porast će potopiti 286 kilometara obale na sjevernom Jadranu i dijelove zapadne obale Italije.

Gubitak kopna će utjecati na infrastrukture i okoliš

Izvješće koje je objavljeno u časopisu Quaternary International tvrdi kako će 5,500 kvadratnih kilometara biti potopljeno prije 2100. godine.

"Gubitak kopna će utjecati na okoliš i lokalne infrastrukture, što sugerira kako bi vlasti i graditelji trebali uzeti ove informacije u obzir kako bi na savjestan način upravljali obalom."

U izvješću tvrde kako se metoda koju su primijenili na Italiju može primijeniti na druga obalna područja širom svijeta. Studiju je provela ENEA, talijanska Nacionalna agencija za nove tehnologije, energiju i održivi ekonomski razvoj.

75 posto Talijana živjet će unutar 10 kilometara od obale

Istraživanje je pokazalo kako se razina mora u proteklom tisućljeću podigla za 32 centimetra te kako su 33 područja u Italiji posebno ugrožena.

Oko 86 milijuna osoba u Europi, odnosno oko 19 posto populacije, živjet će unutar 10 kilometara od obale, dok će oko 75 posto talijanske populacije živjeti unutar 10 kilometara od obale, prema rezultatima istraživanja.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.