Novinarka iz Mitrovice ispričala Indexu što se događa na sjeveru Kosova

Screenshot: YouTube/Twitter

NA VIŠE lokacija na Kosovu u tijeku je akcija kosovske policije. U Kosovskoj Mitrovici se čuju sirene za opasnost te odjekuju šok-bombe.

Kako javlja Kosovo Online, kosovska policija došla je iz Južne Mitrovice i upala u jednu od gradskih apoteka, u kojoj provjeravaju carinske papire o nabavci lijekova. Kako navode očevici, upali su i u nekoliko trgovina. Policija je objavila da se radi o akciji sprečavanja krijumčarenja robe.

"Došlo je do malog sukoba s građanima"

Milica Andrić Rakić, novinarka iz Kosovske Mitrovice, govorila je za Index o stanju na Kosovu. Kaže da se stanje u Mitrovici smirilo.

"Jedinice interventne policije su se povukle iz Mitrovice još oko 10 sati.

Dotad su se bacale šok-bombe i suzavci. Policija je bila u jednoj od apoteka, većina građana je vjerovala da su došli zaplijeniti lijekove iz Srbije, kao u studenom prošle godine. Ubrzo su izašli iz apoteke, došlo je do malog sukoba s građanima, zapaljeno je vozilo, neki kažu kosovske carine, neki kažu kosovske policije, ali uglavnom službeno vozilo kosovskih institucija je zapaljeno i jedan civilni automobil je oštećen", rekla je.

"Nejasne su dosta informacije"

Rekla nam je da ima ranjenih, ali ističe da ima i dosta nejasnih informacija.

"No, oni su se iz Mitrovice relativno brzo povukli i prebacili u susjednu općinu Zvečan, odakle se policija povukla tek oko 11:20. Tamo je jedna osoba ranjena, trenutno je na operaciji, a ukupno je šest osoba primljeno zbog raznih povreda u Klinički bolnički centar u Mitrovici. To je ono što je službeno poznato.

Nejasne su dosta informacije. U priopćenju kosovske policije stoji da provodi hapšenja zbog krijumčarenja, objavili su fotografije zaplijenjene hrane i sokova, dok se u Mitrovici vjerovalo da su tu da bi zaplijenili inventar apoteka."

"Od 2015. godine državne apoteke Srbije na Kosovu nemaju lijekove"

"Od 2015. godine državne apoteke Srbije na Kosovu nemaju lijekove, samo neke najosnovnije stvari, građani se snabdijevaju isključivo iz privatnih ljekarni, a zdravstveni sistem na Kosovu funkcionira u potpunosti u srpskom sistemu. Liječnici propisuju samo lijekove koji se distribuiraju u Srbiji, dok ih Kosovo smatra nelegalnim.

Što se dogodilo u Zvečanu, to mi uopće nije jasno. Iz svih ovih klipova koji postoje totalno je nejasno, ne vidim jesu li htjeli ući u neki objekt. Kako su mi javili ljudi, policajci su jutros bili u nekom skladištu robe, ali to skladište nije tamo gdje je bio sukob tako da stvarno ne znam što se tamo događalo i oko čega su nastali problemi", kazala nam je Andrić Rakić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.