Novi šef CDU-a nije bez skandala, a jedan je povezan s Plenkovićem

HOĆE li ovog vikenda izabrani novi predsjednik stranke 59-godišnji Armin Laschet biti dostojan nasljednik na čelu Demokršćanske unije (CDU) političkim veličinama kao što su Konrad Adenauer, Helmut Kohl ili Angela Merkel ili će se pridružiti plejadi političara za koje se pokazalo da nisu dorasli vodstvu najveće njemačke stranke nakon Drugog svjetskog rata?

Čeka li Lascheta sudbina Ludwiga Erharda, Rainera Bartzela ili njegove prethodnice Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je na čelu CDU-a preživjela tek nešto više od godinu dana?

Do kraja ove godine Laschet će biti ili kancelar ili predsjednik CDU-a u ostavci

To su pitanja koje će novog šefa CDU-a Lascheta pratiti sljedećih mjeseci, najmanje do njemačkih parlamentarnim izborima na jesen, kada Laschet - ako bude kancelarski kandidat svoje stranke - ima šansu naslijediti Angelu Merkel na čelu Njemačke. Laschet je pobjedom na izborima za predsjednika CDU-a došao na nekoliko koraka od upravljanja najmoćnijom državom Europske unije, no koraci koji slijede sigurno će biti najteži. Do kraja ove godine Laschet tako može biti ili njemački kancelar ili predsjednik CDU-a u ostavci. Treće opcije nema.

>> Merkel dobila nasljednika na čelu CDU-a

>> Najjača njemačka stranka izabrala je novog šefa. Tko je on?

Laschet je rođen u katoličkoj obitelji 1961. godine u Aachenu. Završio je pravo. Tijekom studija se aktivirao u organizacijama katoličkih studenata, a nakon završetka fakulteta se počeo baviti novinarstvom. Bio je glavni urednik katoličkog lista KirchenZeitung Aachen te je detaljno izvještavao o suđenju jednom svećeniku optuženom za seksualno zlostavljanje, što su mu nadređeni u strukturama Crkve zamjerili.

U CDU se učlanio kao 18-godišnjak

U CDU se učlanio kao 18-godišnjak, 1979. godine, a 1989. je postao (dotad najmlađi) gradski zastupnik CDU-a u Aachenu, čime je službeno započela i njegova politička karijera. 1994. je prvi put izabran u Bundestag, a 1999. je izabran u Europski parlament, u kojem je zastupnik bio do 2005. godine. U Bruxellesu se bavio vanjskom i sigurnosnom politikom te pitanjima budžeta.

Oženio se 1985., a sa suprugom Susanne ima dva sina i jednu kćer.

Na političku scenu najmnogoljudnije njemačke pokrajine, Nordrhein-Westfalen (NRW), Laschet se vraća 2005. kao ministar za generacijsku solidarnost, obitelj, žene i integraciju u vladi Jürgena Rüttgersa, vodeći novi resor čiji je zadatak bio dokazati da se demokršćani kao stranka moderniziraju. Doduše, bilo je pomalo apsurdno što se modernizacija CDU-a provodila tako što je ministar za žene bio muškarac, no Laschet se odlično snašao na svojoj novoj poziciji, zagovarajući bolju integraciju migranata u njemačkom društvu.

Polagani politički uspon do pozicije pokrajinskog premijera

2010. socijaldemokrati pobjeđuju u pokrajini Nordrhein-Westfalen, a Laschet se kandidira za šefa pokrajinskog CDU-a i tijesno gubi od Norberta Röttgena (kojega je sada pobijedio u utrci za šefa CDU-a). No, Röttgen doživljava poraz na prijevremenim pokrajinskim izborima te Laschet samo dvije godine kasnije postaje lider CDU-a u NRW-u. Pet godina kasnije Laschet postaje premijer NRW-a, a na toj je poziciji i danas.

Kada je riječ o usponu u stranci, Laschet 2008. ulazi u predsjedništvo CDU-a, dok je prošle dvije godine bio na poziciji jednog od pet potpredsjednika stranke. Lascheta se spominjalo kao potencijalnog kandidata za vodstvo CDU-a kada je prije dvije godine izabrana Kramp-Karrenbauer, no on je odlučio izbjeći tu utrku.

Usporedbe s Helmutom Kohlom

Dapače, Laschetova je politička karijera obilježena time da je znao čekati svoj trenutak, koji je dolazio pretežito nakon nečijeg neuspjeha. Tako je postao pokrajinski premijer jer je prethodno u tom pokušaju kiksao Röttgen, a predsjednik CDU-a nakon što je Kramp-Karrenbauer pokazala da nije dorasla toj funkciji.

Prema pisanju Der Spiegela, Laschet je politički mrav, koji marljivo radi na svojoj karijeri i izbjegava bilo kakve spektakularne poteze. Pobjeđuje jer je strpljivo čekao na pravi trenutak, a ne zato što je nedvojbeno svima nadmoćan.

“U utrci za predsjednika CDU-a Armin Laschet odbio je cijelu godinu dana voditi nešto poput predizborne kampanje. U krizi s koronom dogodili su mu se loši potezi, slabi nastupi i odustajanja, a morao je i stalno slušati da bi Jens Spahn (aktualni ministar zdravstva, op. a.) bio bolji predsjednik stranke od njega. A onda je u subotu Laschet održao govor svog života i pobijedio”, napisao je Der Spiegel nakon Laschetove pobjede, uspoređujući ga čak s legendarnim Helmutom Kohlom.

“Kohl je znao čekati da problemi odu sami od sebe, a Laschet da mu konkurenti nestanu ili odustanu. Ovu je metodu usavršio tijekom svoje karijere, ušao je s njom u nekoliko parlamenata, postao pokrajinski premijer i sada je blizu samog vrha. Od ove subote je jasno: tako Laschet može doći i do Ureda kancelara”, konstatira Der Spiegel.

Merkel nikad popularnija - problem za Lascheta

Pritom mu tijesno poraženi konzervativac Friedrich Merz sigurno neće olakšati posao. Merz je tijesno izgubio od Kramp-Karrenbauer prije dvije godine, a sada od Lascheta, no očito je da unutar CDU-a ima značajnu podršku. Nakon poraza se bahato ponudio za poziciju ministra gospodarstva u trenutnoj vladi Angele Merkel, što su iz Ureda kancelarke brzo isključili kao mogućnost. Laschet je tako izbjegao da sam mora reći Merzu ‘ne’, ali je i njemačka javnost još jednom dobila podsjetnik da situaciju u stranci i dalje bitno određuje aktualna kancelarka Merkel, iako je napustila mjesto predsjednice demokršćana.

Laschet je bio uvijek dio njenog tima u procesu modernizacije CDU-a, vatreno je podržavao i kancelarkinu kontroverznu izbjegličku politiku, kao i pokušaje da se što više žena uključi u vodstvo CDU-a. Sada se pak u roku od devet mjeseci mora izboriti za poziciju zajedničkog kancelarskog kandidata CDU-a i bavarskog CSU-a, koju želi i popularni bavarski premijer Markus Söder, kao i za prostor u javnosti uz Merkel, koja je na kraju svojeg četvrtog, posljednjeg kancelarskog mandata popularnija nego ikad prije.

>> Iza borbe protiv korone u Njemačkoj vodi se i bitka za kancelarsku poziciju

Istovremeno Laschet predstavlja kontinuitet politike Angele Merkel na čelu CDU-a, koja je stranku pozicionirala u centar društva, što znači da se s kancelarkom ne smije otvoreno sukobljavati ako želi pobjedu CDU-a na parlamentarnim izborima u rujnu.

Lascheta prate skandali, za jedan je odgovoran i njegov sin modni influencer

S obzirom na dužinu svoje političke karijere, čiji je veći dio proveo na lokalnom i pokrajinskom nivou, Laschet nije posve čist kada je riječ o skandalima i aferama. 

Primjerice, nedavno je otkriveno da je tvrtka Van Laack dobila ugovor s pokrajinom NRW u vrijednosti od 12.5 milijuna eura, a za proizvodnju zaštitnih maski za policiju. Istovremeno je Laschetov sin Johannes Joe Laschet, inače relativno popularan modni influencer u Njemačkoj, jedan od manekena tvrtke Van Laack. Mediji su pisali da je riječ o sukobu interesa, a tvrtka koja je izgubila na javnom natječaju je tužbom dovela do toga da se isti poništi. Sada je NRW raspisao novi natječaj za zaštitne maske za policiju, koja i dalje nije odgovarajuće opremljena, a sve zbog Laschetovog sina.

Znakovito je da je jedan od Laschetovih skandala povezan i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

>> Plenković čestitao novom šefu CDU-a

Veza Lascheta i Plenkovića

Naime, Plenković je 2019. u njemačkom gradu Essenu dobio Der Steiger Award kao javna ličnost koja se “ističe svojom iskrenošću, otvorenošću, ljudskošću i tolerancijom”, a Laschet mu je pritom održao prigodni govor. Jedini je problem što je ta cijela nagrada prilično upitna, o čemu je pisao i Index.

>> Plenković od Nijemaca prima nagradu za iskrenost. Radi se o žešćoj muljaži

Mladi medijski poduzetnik Sascha Heller je 2005. pokrenuo Der Steiger Award, prvo u Bochumu pa onda u Essenu, kao svoju privatnu nagradu koja se dodjeljuje svake godine raznim ostarjelim celebrityjima i većinom ražalovanim političarima u kategorijama tolerancije, medija, zaštite okoliša, proeuropske politike, sporta, muzike, filma i dobrotvornog rada. 

Der Steiger Award - teška muljaža

Tako je Hellen od 2005. u Bochum uspio dovesti Borisa Beckera, Franza Beckenbauera i druge sportske legende, pa bivše njemačke predsjednike Romana Herzoga i Horsta Köhlera, slavnog ministra u mirovini Hans-Dietricha Genschera, afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, poljskog predsjednika Aleksandera Kwasniewskog, muzičare Marka Knopflera i Jean-Michela Jarrea, sve kao dobitnike ne pretjerano zapažene nagrade. Jedan od nepisanih uvjeta za dobivanje nagrade je da je morate osobno preuzeti na “svečanoj gala večeri”, koja se ove godine održava u casinu u Essenu.

U Njemačkoj postoje ugledne društvene nagrade, poput Friedenspreisa koji dodjeljuju njemački knjižari na Frankfurtskom sajmu knjiga ili pak Bambi za estradu i film, a Der Steiger Award među njih se definitivno ne uklapa, što se vidi i po tretmanu koji ima u njemačkim medijima. To nije nagrada o kojoj se piše u nacionalnim novinama, gala večeru zabilježi lokalni tisak i bude popraćena s nekoliko videa na YouTubeu. Razlog je jasan - svi se pitaju kakvi su uopće kriteriji za Der Steiger Award.

Event menadžer Hellen je zapravo osmislio veliki networking workshop elite iz različitih sektora društva, a ulaz na gala večeru, na kojoj ih se može vidjeti, naravno, naplaćuje se 249 eura po osobi za sve one dobrostojeće u Ruhru koji se žele slikati s The Scorpionsima ili se pohvaliti da su upoznali poznatu glumicu Uschi Glas. Još ako nalete na nekakvu njemačku vojvotkinju ili nekoga iz monegaške kneževske obitelji, imaju o čemu pričati godinu dana.

Njemački su mediji otkrili i da pokretač projekta Der Steiger Award iza sebe ostavlja i razne dugove, ne plaća najam dvorana u kojima se održava dodjela te je za Lascheta ispala velika blamaža što je uopće pristao sudjelovati u takvom događaju.

Promašaji u pandemiji koronavirusa

Laschet se nije baš ni proslavio kada je riječ o pandemiji koronavirusa. Bio je među najglasnijim pokrajinskim premijerima koji su zahtijevali proljetos ukidanje lockdowna i popuštanje mjera, što se iz današnje perspektive čini kao kratkovidna politika. Laschet je čak javno zamolio građane da mu oproste zbog pogrešnih procjena.

Kada je riječ o vanjskoj politici, Laschet je žestoki zagovornik Europske unije, no ostale su i zapamćene njegove izjave u kojima hvali ruskog predsjednika Vladimira Putina te sirijskog diktatora Bašara al-Asada. Stoga će biti zanimljivo kako će se kao predsjednik CDU-a pozicionirati Laschet kada je riječ o međunarodnim odnosima. 

Hoće li Laschet biti kancelar crno-zelene koalicije?

Očekuje se da bi Laschet, ako postane kancelarski kandidat CDU-a, mogao nakon parlamentarnih izbora složiti koaliciju sa zelenima, s kojima je u dobrim odnosima još od 1990-ih. Bila bi to prva crno-zelena koalicija na saveznom nivou, čime bi Laschet definitivno ušao u njemačku političku povijest.

Sljedećih devet mjeseci najvažniji su u političkoj karijeri Armina Lascheta, čovjeka sklonog gafovima, ali i dobrim potezima, lidera tima i pomiritelja, a ne svađalice poput Merza. 

Stoga ne čudi što Süddeutsche Zeitung u komentaru u povodu Laschetove pobjede konstatira da se “CDU odlučio za eksperiment” s novim predsjednikom, što je “riskantnije i hrabrije nego što mnogi misle”. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.