Novi detalji o nestanku mladića na Perući: Psi su nešto nanjušili na sredini jezera

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

DESETAK pripadnika HGSS-a, uz četveročlani ronilački tim splitske Specijalne jedinice policije Batt, već treći dan pretražuje područje jezera Peruća u potrazi za 24-godišnjim Dominikom Branimirom Bilobrkom iz mjesta Obrovac Sinjski kod Sinja.

 

Dominik je, podsjetimo, u nedjelju 19. rujna otišao iz svoje obiteljske kuće, nikome ne kazavši gdje ide, a kad se nije vratio do večernjih sati, alarmirana je policija.

"Mjesecima je govorio da želi preplivati Perućko jezero"

Spašavatelji HGSS-a u utorak su pretraživali jezero na mjestu gdje se pretpostavljalo da je mladić ušao, a radi se o području koje se nalazi otprilike kilometar od mjesta gdje su dan prije nađeni njegovo vozilo i osobne stvari, odjeća, mobitel...

"Još uvijek, nažalost, nemamo dobrih vijesti s Perućkog jezera i nakon cjelodnevne potrage, nemamo onaj konačan rezultat koji bismo htjeli, a to je da pronađemo nestalu osobu, naravno, živu", rekao je za RTL Danas pročelnik HGSS stanice Split Darko Gavrić kod perućke brane, nedaleko od mjesta potrage. Jezero je dužine 12 kilometara, a koliko god nije široko, otežavajuće je to što jezero ima nezgodnu konfiguraciju dna; mlinove, kuće, građevine potopljene nastankom akumulacijskog jezera.

"Sutra ćemo nastaviti s potragom. Danas je, eto, tako kako jest. Vjerujemo u dobar ishod, uvijek se nadamo. Imali smo i prije ovakvih situacija i nakon nekoliko dana pronašli bismo nestalu osobu. Živu. Zato i vjerujemo da još ima nade", kazao je Gavrić. 

Objasnio je i zašto se potraga odvija upravo na Perućkom jezeru.

"Ne znamo, naravno, sve što se događalo. Ali razlog zašto smo se bazirali na područje Perućkog jezera je to što sa sigurnošću možemo reći da smo tu pronašli odjevne predmete i druge osobne predmete nestale osobe. Osim toga, u razgovoru s njegovim najbližima, on je već mjesecima govorio da želi preplivati Perućko jezero i, evo, imat bit' da se na to konačno odlučio u nedjelju", kaže Gabrić. 

"Sve indicije govore da je najvjerojatnije momak išao preplivati s jedne na drugu stranu... To je tu gdje je jezero najuže, 500 metara od nas", rekao je Stipe Božić.

S obzirom na zahtjevan teren, HGSS koristi i podvodni dron za pretragu muljevitog dna, a cijela akcija se koordinira iz zapovjednog vozila.

"Ova potraga je specifična zbog samog jezera, koje je sad na tom dijelu najuže, ali struje su jake. Također je jedan dio samog ruba jezera i obale minski sumnjiv. I moramo obratiti pozornost na to", rekao je za RTL Danas voditelj potrage HGSS-a Split Ante Jukić.

Angažirani i psi, nešto su nanjušili na sredini između dvije obale

O području na koje se koncentrirala potraga za 24-godišnjim Dominikom govorio je i jedan od spasioca za Slobodnu Dalmaciju.

"Na tom su mjestu obale jezera najmanje udaljene, nekih 270 metara, i pretpostavka je da je momak tu ušao ako je želio preplivati jezero, kao što je navodno i rekao", rekao je spasilac.

Angažirana su bila i dva specijalno obučena psa za potrage, i to Mana, pet godina stara mješanka ovčara i bull terijera, koja je prva i reagirala lavežom na mjestu koje se nalazi otprilike po sredini rute koju je mladić namjeravao preplivati. Kako bi se njezino otkriće potvrdilo, na to je područje doveden i drugi potražni pas, pas imena Draco, star osam i pol godina, jedan od najboljih europskih pasa tragača, koji je također, na otprilike istoj poziciji, zalajao i dao do znanja spašavateljima da bi se tu moglo nešto nalaziti, zapetljano možda među panjevima i granama, kojih ima mnoštvo na dnu jezera. Oba psa istrenirana su za potragu za nestalima u vodi.

"Uspješnost ovisi o 50 posto sreće da dođemo na uže područje pretrage, a ostalo je na Dracu da odradi. Kad osjeti miris osobe, počne lajati. Ako je namirisao tijelo, onda laje malo drugačije, u rjeđim intervalima i tiše, a ako je živa osoba, onda je lavež veseliji i glasniji", pojasnio je za Slobodnu Kruno Stipetić iz HGSS-a iz Ogulina.

Nakon toga, negdje oko 15 sati, brodom su se na tu poziciju uputili i ronioci Specijalne policije kako bi provjerili je li možda tijelo nesretnog mladića zaista zapelo među granama na 200-tinjak metara udaljenosti od brane Peruća. Oni su se, pak, morali nositi i s velikom količinom mulja u jezeru na dubini od 30-ak metara, kojem je vodostaj dosta nizak, pa su zato i struje dosta jače.

Slobodnoj su mještani rekli da je Dominik znao odlaziti uokolo na nekoliko dana, ali nikada bez najave. 

"Nije on ništa specijalno trenira, nije bija član nekog kluba, ali je mlad i jak, trenira je s utezima kod kuće. Svi se nadamo najboljem, ali taj je dan na Perući bilo jako nevrijeme, nevera, i tko zna što se dogodilo", rekla je jedna mještanka. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.