Nova ruska provokacija: Lovac Su-27 presreo izviđački avion SAD-a

Screenshot: YouTube

RUSKI avion Su-27 presreo je američki izviđački avion u međunarodnom zračnom prostoru, priopćio je Pentagon.

Ruski avion Su-27 presreo je na nesiguran i neprofesionalan način izviđački avion američkih zračnih snaga koji je letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora. Američki avion je operirao u međunarodnom zračnom prostoru i ni u jednom trenutku nije ušao na ruski teritorij", priopćio je Pentagon. Do incidenta je došlo u četvrtak.

Kako je kazala glasogovornica Pentagona Laura Seal, "to nesigurno i neprofesionalno presretanje u zraku ima potencijal da nanese ozbiljnu štetu i povrede osoblju aviona, kao i da nepotrebno pojača tenzije između zemalja".

"Tijekom prošle godine bilo je više incidenata u kojima su ruski vojni avioni prilazili dovoljno blizu letjelicama i brodovima da bi izazvali zabrinutost zbog sigurnosti, i mi smo veoma zabrinuti zbog takvog ponašanja", priopćio je Pentagon.

Ruski avioni prošlog su tjedna više puta nadlijetali američki razarač USS Donald Cook, a u utorak je došlo i do incidenta u kojem je reuski Su-24 preletio na samo devet metara visine iznad američkog ratnog broda u "simuliranom napadačkom profilu", priopćila je Europska komanda američke vojke.

Rusija poriče da je riječ o bezobzirnim ili provokativnim akcijama, ali mnogi smatraju da te akcije pogoršavaju tenzije između rivalskih sila, prenosi AFP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.