Nova istraga protiv Berlusconija: Ucjenjivao urednike informativnoga programa

PROTIV talijanskog premijera Silvija Berlusconija, glavnog urednika informativnog programa RAI1 Augusta Minzolinija, povjerenika za jamstvo u komuniciranju Giancarla Innocenzija i drugih je državno tužiteljstvo u talijanskom gradu Traniju pokrenulo istragu imena RAI-Agcom.

Premijera se tereti da je prijetio i ucjenjivao urednike informativnoga programa RAI-ja, čime je želio postići ukidanje emisija u kojima se iznosi nezadovoljstvo premijerovom politikom.

Upravo je voditelj emisije koju je Berlusconi želio ukinuti, Michele Santoro, glavni svjedok u istrazi. Prema informacijama iz talijaskih medija, premijera se tereti za upotrebljavanje nasilja ili prijetnju političkom, upravnom ili sudskom tijelu, ili predstavniku tih tijela, zbog čega može biti osuđen na jednu do sedam godina zatvora.

Usto, dokaže li se da je Berlusconi svoje ciljeve želio postići prijetnjama, može biti osuđen na ukupno do 12 godina zatvora. Urednika Minzolinija se tereti za kazneno djelo "pravila šutnje". Naime, nakon saslušanja u tužiteljstvu, Minzolini je nazvao Berlusconija i prepričao mu detalje sa saslušanja.

Kontroverzni premijer je nakon objave vijesti o istrazi rekao da se radi o "grotesknoj inicijativi" te da je i sam "skandaliziran". Berlusconi je najavio prosvjed za 20. ožujka, na koji je pozvao sve koji žele "zaustaviti klimu otrova koju širi ljevica i obraniti pravo na privatnost svakoga građanina, pa i predsjednika vlade".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.