Nova desničarska talijanska premijerka: Zabranit ćemo rave partyje

Foto: EPA

NOVA vlada krajnje desne premijerke Giorgia Meloni rekla je da će organiziranje neprijavljenih rave partyja proglasiti zločinom, nekoliko sati nakon što je zaustavila jedan u sjevernoj Italiji.

Za novo kazneno djelo "upada radi opasnog okupljanja" više od 50 osoba predviđena je kazna do šest godina zatvora te otvara mogućnost prisluškivanja organizatora ravea. Jučer su vlasti tisućama rejvera naredile da napuste skladišni party koji se održavao u Modeni.

"Zabava je gotova!" izjavio je krajnje desničarski ministar Matteo Salvini.

48 sati neprestane glazbe

Stanovnici su se žalili na 48 sati neprestane techno glazbe na zabavi za Noć vještica koja je privukla mlade rejvere putem društvenih mreža iz obližnjih talijanskih gradova, kao i Belgije i Francuske.

Rejveri su planirali ostati do utorka, ali su bez problema napustili napušteno skladište u sjevernoj Modeni, a svjedoci su rekli da su pospremali iza sebe.

Premijerka Meloni kaže da novi zakon ima za cilj zaštititi ljude od ozljeda i da se ne razlikuje od ostalih u Europi.

Prethodna vlada nacionalnog jedinstva već je počela raditi na promjeni zakona nakon masovnog rave partyja 2021. u gradu Viterbu koji je završio smrću dvoje ljudi. Ali nacrt nove desničarske administracije ide i dalje, uključujući velike novčane kazne i oduzimanje zvučnih sustava.

"Cilja rejvere, ali ignorira fašistički marš"

Kritičari su pitali zašto je vlada ciljala na mlade rejvere, ali je ignorirala fašistički marš koji je prošlog vikenda održalo 2000 pristaša talijanskog ratnog diktatora Benita Mussolinija u crnom.

Skup je održan u Predappiu, gdje je Mussolini rođen i pokopan. Na njemu je bilo fašističkih pozdrava i himni, obilježavao se Mussolinijev marš na Rim i početak fašističke vladavine prije 100 godina.

Ministar kaže da fašistički marš "nije narušio javni mir"

Ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi ustvrdio je da su ta dva događaja "potpuno različite stvari" jer Mussolinijev marš nije narušio javni red i mir i odvijao se godinama, dok je vlasnik skladišta prijavio rave party u Modeni.

Meloni, koja se nastojala distancirati od postfašističke politike svoje mladosti, jučer je rekla da je Mussolinijev marš bio "politički nešto daleko od nje na vrlo značajan način".

No, njezina je prošlost dodatno došla pod lupu javnosti kada je imenovala novog zamjenika ministra koji je prije nekoliko godina izazvao buru kada se pojavila njegova slika na kojoj na desnoj ruci nosi nacističku svastiku. Galeazzo Bignami, koji je dio njezinog pokreta Braća Italije, rekao je jučer da osjeća "duboki sram" zbog fotografija snimljenih 2005. godine.

Uz to, novi kabinet Meloni pristao je ukinuti zahtjev da liječnici i medicinske sestre budu cijepljeni protiv covida-19 rekavši da se svi koji su suspendirani zbog svojih prigovora mogu vratiti na posao. Odluka znači da će se oko 4000 zdravstvenih radnika moći vratiti na posao dva mjeseca ranije jer je suspenzija trebala završiti krajem godine.

Protivnici su je optužili da nagrađuje antivaksere, no premijerka je rekla da je prethodna vlada zauzela "ideološki" stav.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.