Nosić sada želi raskinuti ugovor o kupnji stana i vratiti 72.000 eura

Foto: Facebook

MLADA HDZ-ova načelnica Lovreća Anita Nosić u petak je poslala mail Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama u kojem je zatražila raskid ugovora vezanog uz stan koji je kupila uz subvencioniranu kamatu u Zagrebu iako je živjela u obiteljskoj vili u Lovreću, doznaje Jutarnji list.

Kaže i kako je spremna snositi sve posljedice, odnosno podmiriti zakonsku naknadu sredstava, što znači da će i prije nego što APN išta utvrdi vratiti novac koji joj je isplaćen kroz subvenciju. Radi se o 72.000 eura, od čega je 46.000 kuna državne subvencije, koju će banka u roku od mjesec dana nakon što joj sjedne na naplatu vratiti u državni proračun. Ako ne plati taj iznos, banka će joj oduzeti stan koji se nalazi u zagrebačkom naselju Špansko.

U međuvremenu Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet u slučaju načelnice Lovreća Anite Nosić, a Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja proslijedilo je slučaj DORH-u. 

Ministar Ivan Malenica izjavio je ranije da je njezin mandat prestao te da će do sljedećih parlamentarnih izbora Općinu voditi njezin zamjenik. Potvrdio je da je Ministarstvo o tome dopisom obavijestilo Općinu Lovreć.

Problemi za mladu načelnicu

Podsjetimo, HDZ-ova načelnica je pomoću kredita koji preko APN-a subvencioniraju porezni obveznici kupila stan u Zagrebu. Riječ je inače o HDZ-ovki koju je DORH spominjao kao jednu od četiri žene koje je prisluškivao Milijan Vaso Brkić, no ta je prijava protiv Brkića odbačena. 

Ona je u zagrebačkom kvartu Špansko kupila stan od 57,4 kvadrata, za što je digla 600.000 kuna. Kredit je podignut 2017. godine, a mjesečno za njega izdvaja 1768 kuna. Jednako toliko iznosi i subvencija APN-a koja joj se isplaćuje od kraja 2018. Dakle, pola mjesečne rate plaćaju joj porezni obveznici, a da sve nije otkriveno, to bi činili još dvije godine s obzirom na to da subvencija ukupno traje tri godine. 

Gotovo 1800 kuna već više od godinu dana, dakle, porezni obveznici plaćaju za stan koji je kupila u Zagrebu iako zapravo živi u Lovreću, gdje je i načelnica, u očevoj vili s bazenom. Stan je u Zagrebu kupila kako bi imala gdje biti kad poslovno dolazi u Zagreb.

Pravila APN-a propisuju obvezu prijave na adresi za koju je dobivena subvencija u roku od mjesec dana. Iako se mislilo da HDZ-ovka Nosić to nije napravila, danas se pojavila informacija da jest. 

Da nije, morala bi banci odmah vratiti cijeli kredit, uključujući i isplaćene subvencije, a riječ je o iznosu od preko 663.000 kuna. Banka onda u roku 30 dana mora APN-u vratiti cijeli iznos subvencije. Do sada su porezni obveznici za njezinu subvenciju platili preko 26 tisuća kuna. 

No prema novim informacijama, Nosić, koja je subvenciju dobila u studenome 2018., ipak je od prosinca iste godine navodno prijavljena na adresi u zagrebačkom Španskom.

To je načelnici donijelo nove probleme. 

Protuzakonito primala plaću

Naime, ako je od prosinca 2018. prijavljena u Zagrebu, odmah je morala dati ostavku na mjesto načelnice. No ona to nije učinila.

Zakon o lokalnoj upravi, međutim, striktno propisuje da mandat načelniku prestaje u trenutku kad odjavi prebivalište iz mjesta koje vodi.

To nas dovodi do zaključka da Nosić više od godine dana, ili preciznije oko 12 mjeseci, općinu vodila protuzakonito. 

U njenoj imovinskoj kartici stoji da kao načelnica prima neto plaću u iznosu 7401,85 kuna. Kako joj porezni obveznici plaćaju i doprinose, valja uzeti u obzir bruto plaću koja iznosi 10.674,09, a jednostavnom matematikom dolazimo do računice od 128.089 kuna, koliko je HDZ-ovki kroz plaću protuzakonito isplaćeno ako je doista od prosinca 2018. prijavljena u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.