Norveška i dalje neće cijepiti stanovnike AstraZenecom

Foto: EPA

EUROPSKA agencija za lijekove (EMA) objavila je danas da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito te da nema potrebe za zaustavljanjem cijepljenja tim cjepivom jer ne postoje konkretni dokazi da cjepivo izaziva krvne ugruške kod pacijenata.

No norveški Institut za javno zdravstvo objavio je da će u toj zemlji i dalje biti obustavljeno cijepljenje AstraZenecom. Direktor Audun Hågå kazao je na konferenciji za medije da ne može isključiti vezu između krvnih ugrušaka kod pacijenata i cjepiva AstraZenece.

Kako je kazao, kod šest osoba su utvrđene teške komplikacije nakon cijepljenja. Dvije osobe su preminule.

Norveški znanstvenici: Cjepivo AstraZenece je uzrokovalo krvne ugruške

Prema istraživanju sveučilišne bolnice Rikshospitalet u Oslu, snažni imunološki odgovor nakon cjepiva AstraZenece doveo je do toga da su tri zdravstvena radnika dobila krvne ugruške, od kojih je jedan i preminuo.

Ovu vijest je danas ujutro objavila norveška novinska agencija NTB, prije nego što je EMA objavila svoje izvješće.

"Vjerujemo da je ovo važno iznijeti"

"Dobili smo nalaze koji mogu objasniti kliničku sliku naših pacijenata", rekao je glavni liječnik i profesor Pål Andre Holme iz Rikshospitaleta na izvanrednoj konferenciji za tisak.

"Vjerujemo da je ovo važno iznijeti, pronašli smo razuman model objašnjenja", rekao je Holme.

Znanstvenici nemaju odgovor zašto je baš to troje zdravstvenih djelatnika dobilo krvne ugruške, a ostali ljudi ne.

"Imamo teorije, ali ne znamo zašto neki to dobivaju, a drugi ne", rekao je Holme.

"Nema ničeg drugog osim cjepiva što može izazvati ovakvu reakciju"

Holme i njegovi kolege posljednjih su dana mukotrpno radili na tome da nađu odgovor na pitanje zašto su tri zdravstvena djelatnika mlađa od 50 godina hospitalizirana zbog pojave krvnih ugrušaka nakon primanja cjepiva AstraZenece.

Smatraju da je cjepivo dovelo do neočekivane reakcije imunološkog sustava nakon čega je došlo do stvaranja krvnih ugrušaka i niskog broja trombocita, piše Vg.

"Dokazali smo da specifična antitijela uzrokuju ovakvo stanje s trombocitima, za što je okidač bio administrirani lijek. Nema ničeg drugog osim cjepiva što može izazvati ovakvu reakciju imunološkog sustava", kazao je Holme.

Smrtni slučaj

U nedjelju je preminuo jedan od troje zdravstvenih djelatnika koji su dobili krvne ugruške nakon cijepljenja AstraZenecom. Svi su u bolnicu primljeni s akutnom boli.

Imali su ugruške na neobičnim mjestima, poput želuca i mozga, te su krvarili i imali nisku razinu trombocita.

Portal The Local piše da je u nedjelju zbog krvarenja u mozgu umrla zdravstvena djelatnica koja je inače bila "dobrog zdravlja". Hospitalizirana je u četvrtak, otprilike tjedan dana nakon što se cijepila AstraZenecom.

U petak je u Norveškoj preminuo još jedan zdravstveni radnik u 30-im godinama, 10 dana nakon primanja istog cjepiva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.