Veliki njemački uvoznik plina lani izgubio 19 milijardi eura

Foto: EPA

NACIONALIZIRANI njemački uvoznik plina Uniper potvrdio je da je 2022. godinu zaključio s neto gubitkom od 19.1 milijardu eura, koji odražavaju ogromne troškove zamjene ruskog plina nabavom na fizičkom tržištu.

Neto gubitak uključuje oko 13.2 milijarde eura troškova nabave zamjenskog plina i oko 5.9 milijardi eura očekivanih gubitaka koje će nabava prouzročiti u predstojećem razdoblju. Neisporučeni ruski plin značajno je utjecao na rezultate u prošloj godini, istaknuo je Uniper.

"Izuzetno teška pozicija"

"Teret troškova nabave zamjenskog plina doveo je našu kompaniju u izuzetno tešku poziciju, koja je riješena državnom potporom. Uniper je u svojoj srži snažna kompanija koja je uspješno prebrodila najtežu godinu u svojoj povijesti", rekao je izvršni direktor Klaus-Dieter Maubach.

Kompanija izdvaja i otpis 3.1 milijarde eura imovine, uključujući i kredit od milijardu eura za uništeni plinovod Sjeverni tok 2. Ističu i 4.4 milijarde eura gubitka u izdvajanju iz bilance ruske podružnice Unipro.   

Dodatne probleme izazvala je obustava isporuka ukapljenog plina iz SAD-a zbog oštećenja infrastrukture dobavljača Freeporta, navodi njemačka kompanija. Njemačka vlada nacionalizirala je lani Uniper kako bi osigurala opskrbu plinom osiguravši mu oko 34.5 milijardi eura pomoći. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.